2015. november 3., kedd

Birsalmasajt



Minden napra egy birsalma !

Szólhatna így is a közmondás, mert az almához hasonlóan rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat, csersavat tartalmaz. A, B1,B2, C, E, P-vitamin és több mint 27-féle ásványi anyag, foszfor, kálium( vas, kalcium,) található benne.
birsalmasajt édes, sűrű, birsalmából készült desszert. Előkészítése nagyon egyszerű és mélyhűtés nélkül is több hónapig tartható, ezért hagyományosan az egyik legrégebbi édesség Magyarország területén.





Hozzávalók :
 birsalma
cukor
1 kg birsalmához 1 db narancs levet adjunk

Elkészítése :

A birsalmát megtisztítjuk, félbe vágjuk és a férges részeket eltávolítjuk az alma húsából.
Az egészséges alma részeket feldaraboljuk és jól megmossuk.

Belerakjuk egy fazékba, majd rácsavarjuk a narancsok levét, és feltesszük a gázra főni.
Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk, és néha néha megkevergetjük.
Amikor már elég puha, szinte már majdnem szétesik, akkor levesszük a gázról és pépesre turmixoljuk.
A leturmixolt pépet lemérjük és kilónként 70 deka cukrot keverünk hozzá, majd együtt újra felfőzzük és amikor elolvadt benne a cukor, még tovább főzzük 15 percig.
Főzés közben kevergessük állandóan.
Vigyázzunk, mert ilyenkor már elkezd köpködni és könnyen megégethetjük magunkat.
Egy magasabb peremű edényt vagy formát kibélelünk fóliával és beleöntjük a forró birsalmasajtot.
Szobahőmérsékleten tároljuk 3 napik, majd kiborítjuk egy nagyobb tálra és így  szárítjuk tovább további 3 napig. 
Ne takarjuk le és ne is tegyük be a hűtőbe mert különben nem fog tökéletesen kiszáradni.
Ezután tegyük hűvös helyre, és tálalásnál vágjuk kis kockákra és így kínáljuk.
Fogyaszthatjuk simán csak úgy nassolni valóként,vagy kínálhatjuk dióval,vagy finom sajtok mellé is adhatjuk kísérőként.










Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...