2015. november 29., vasárnap

Karácsonyi mézeskalács szelet






 Advent a várakozás ideje. Várakozunk, készülődünk, sürgünk, forgunk a konyhában, s ilyenkor előkerülnek a régi és az új receptjeink is, amit már oly sokszor vagy éppen most szeretnénk elkészíteni.  Adventi időben feldíszítjük a lakást, és ráhangolódunk a karácsonyra. Advent első vasárnapjára egy új receptet hoztam nektek,  a karácsonyi mézeskalács szeletet. Remélem tetszik, és sokan kipróbáljátok az ünnepek alatt.






Hozzávalók a tésztához :
50 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál tejföl
25 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
3 evőkanál méz

Hozzávalók a krémhez :
3 csomag Haas oroszkrém pudingpor
1 liter tej
25 dkg puha vaj
25 dkg porcukor

Hozzávalók a sütemény bevonásához :
20 dkg étcsokoládé
1 evőkanál étolaj

Továbbá :
- a díszítéséhez : színes dekor cukor gyöngyök, marcipán kicsi csillagok, fenyőfák, és ostya csillagok
- a lapok sütéséhez : 25 x 40 cm-es méretű tepsi és 3 db méretre vágott 25 x 40 cm -es szilikonos sütőpapír




Elkészítése :
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, gáznál 3. fokozaton.
Vágjuk le a szilikonos sütőpapírt egyforma méretre.

A tészta hozzávalóit mérjük ki egy tálba, és gyúrjuk belőle egy közepes lágy tésztát.
Osszuk három egyenlő részre.
Lisztezett munkafelületen egyesével nyújtsuk ki a sütőpapír méretének megfelelően , nyújthatjuk a sütőpapíron is. A tepsi hátoldalára csúsztassuk át a kinyújtott egyik lapot a sütőpapírral együtt, majd szurkáljuk meg egy két helyen a tésztát hogy a levegő eltudjon távozni és ne púposodjon fel a tésztalapunk.  Így szép egyenes felületű mézes lapot fogunk kapni.
Ezután rakjuk be a sütőbe és 5 percig süssük, majd vegyük ki, húzzuk át sütőpapírral együtt a kész lapot egy nagyobb tálcára és hagyjuk hogy teljesen kihűljön. A másik két tésztából is nyújtunk egy-egy lapot és hasonlóan megsütjük őket.

Közben elkészítjük a krémet.
A tejjel csomómentesen elkeverjük a pudingport és sűrűre főzzük, majd langyosra kihűtjük.
A vajat a porcukorral együtt jó habosra kikeverjük, és kis adagokban hozzá keverjük a majd nem kihűlt pudingot. Együtt is jól felhabosítjuk. Közepesen sűrű krémet kell hogy kapjunk, ami könnyen kenhető lesz. Ha túl hígra sikerül akkor meleg volt a puding. Ilyenkor tegyük be a hűtőbe 10- 15 percre és ezután újra habosítjuk fel habverővel.

Amikor kihűltek a lapok és készen vagyunk a krémmel el is kezdhetjük a sütemény összetöltését.
A krémből egy keveset kiveszünk, ha szeretnénk a tetejét is díszíteni és félre tesszük.
A többit ketté osztjuk. Az egyik lapot rátesszük egy tálcára és a fele krémet ráhalmozzuk, majd egyenletesen elkenjük rajta. Erre kerül rá a második lap, amit egy kissé rányomkodunk, majd a maradék krémmel is elkenjük rajta hasonló módon.A harmadik lappal betakarjuk és félre tesszük.

A csokoládét kis darabokra összetörjük , majd összekeverjük az olajjal és a mikróban vagy vízgőz felett langyosra felmelegítjük. A felolvadt csokoládét jól átkavarjuk egy két percig és a süteményünk tetejére öntjük, amin egyenletesen eloszlatunk. Egy kicsit ütögessük oda a pulthoz, így szép egyenletesen elfog oszlani a lap tetején a csokoládé. Végül tegyük be a hűtőbe pihenni egy éjszakára.

Másnap , vágjuk le a széleit körbe egyenesen és kb 10 x 5 cm-es darabokra felszeleteljük.
Szeleteléshez nagy pengéjű kést használjunk és minden egyes vágás után töröljük meg.
Így nem maszatolódik össze a csokoládé a tetején.
Szeletelés után a maradék krémet habosítjuk fel és töltsük be egy habzsákba, majd mindegyik szelet közepére húzzuk rá egy- egy csík krémet, amit színes cukor és marcipán díszekkel díszítünk tovább.
Természetesen, a díszítés el is hagyható, mert a csokoládéval a tetején is nagyon szép és a mézeskalácsíz visszaköszön a süteményben ha megkóstoljuk, és így is ünnepi hangulatunk lesz.

Elkészíthetjük az adventi idő várakozásában, vagy emelhetjük a karácsonyi vacsoránk ünnepi hangulatát egy pompás vacsora után.







Aranyosi Ervin: Advent – első gyertya

Advent első vasárnapján
felgyullad egy gyertya fénye.
Melegítse át szívedet,
legyen fénylő eredménye.

Kezdődik a csodavárás,
ahogy egykor Jézust várták:
szeretettel, bizalommal,
a tűz lángját körül állták.

A megváltó tiszta fényt hoz,
szeretetet, ami éltet.
Felemel a puszta földről,
Isten fiává fogad téged.

Szeretettel tárd ki lelked,
öleld át a nagyvilágot,
kívánd azt, hogy minden ember
itt a Földön, legyen áldott!




















A recept megjelent a 2016-os Küldd el a recepted  decemberi számában .








Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...