2015. december 22., kedd

Mézes francia krémes







Hozzávalók a tésztához :
25 dkg liszt
0,5 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
0,5 teáskanál fahéj
1 evőkanál tejföl
12,5 dkg puha vaj
2,5 dkg porcukor
1 db kisebb tojás
1,5 evőkanál méz


Hozzávalók a sárga krémhez :
1 liter víz
20 dkg cukor
4 csomag vaníliás pudingpor
8 db tojásfehérje

Hozzávalók a tejszínhabhoz:
6 deci habtejszín 
1, 5 csomag Dr. Oetker Expressz Zselatin fix
ízlés szerint porcukor nálam : 10 dkg

Hozzávalók a mázhoz a tetejére:
15 dkg porcukor
5 dkg kakaópor
5 evőkanál. tej
8 dkg vaj

Továbbá a sütéshez, egy 35 x 25 x 7 cm-es levehető kapcsos tepsi. 




Elkészítése :
Előmelegítjük a sütőt,180 fokra, gáznál 3 fokozaton.
A tészta hozzávalóit egy tálba kimérjük majd összegyúrjuk.
Puha közepesen lágy tésztát kell hogy kapjunk.
Az összegyúrt tésztát ketté osztjuk és egyesével,sütőlap méretűre kinyújtjuk őket.
A sütőlapra szilikonos sütőpapírt teszünk és erre tesszük rá a kinyújtott tésztalapot, majd egy késsel megszurkáljuk a felületét. Egyesével kb 5 perc alatt készre sütjük, majd lehúzzuk a sütőlapról a papírral együtt és hagyjuk hogy kihűljön. Míg hűlnek a lapok addig elkészítjük a krémet.
Egy liter vízben elkeverjük a fele adag cukrot,a vaníliás cukrokat, a pudingporokat, majd sűrű krémmé főzzük.
Közben felverjük a maradék cukorral a tojásfehérjéket. Addig verjük amíg kemény habot nem kapunk belőle. Levesszük a gázról a forró pudingos krémet és azonnal belekeverjük a kemény tojáshabot, egy fakanál segítségével. Ha egyenletesen elkevertük visszatesszük a gázra és 2 percig állandó kevergetés közben még főzzük. A kapcsos keretes tepsi aljára tesszük az egyik mézes lapunkat és ráhalmozzuk az összes pudingos krémet, amit egyenletesen elkenünk rajta, Azonnal betesszük a hűtőbe. Tejszínhabot a porcukorral és a habfix porral kemény habbá verjük. Előhozzuk a süteményünket a hűtőből és a pudingos rétegre rásimítjuk a tejszínhabot. Befedjük a másik mézes lapunkkal, majd elkészítjük a tetejére a mázat.A mázhoz a vaj kivételével a többi hozzávalót összekeverjük és felmelegítjük, de nem forraljuk fel! Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Egy fényes mázat fogunk kapni, amit a süteményünk tetejére öntünk és egyenletesen elkenjük rajta. Végül betesszük a hűtőbe egy éjszakára dermedni.
Másnap a tepsi oldalán körbe vágjuk és levesszük róla a kapcsos keretet. Vizes késsel szép kockákra felvágjuk. Minden egyes vágásnál lemossuk a késünket vízzel.

Jó nassolást kívánok hozzá !








Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 


Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!
https://www.instagram.com/bibimonireceptjei/

Minden kedves olvasómnak Békés Boldog Karácsonyt Kívánok!


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...