2015. december 31., csütörtök

Újévi lencseleves


         
               

Mentovics Éva: Boldog új évet!
Ahány mákszem van a spájzban, 
és amennyi lencse, 
annyi módon érjen utol 
téged a szerencse.

Bár ha gyakran bosszúságot 
is hozott az Óév, 
köszöntsön rád hajlékodban 
ezerszeres jólét! 

Kívánhatnék színes szóval 
minden jót, és szépet,
ám szívemből azt kívánom: 
boldogabb új évet!


Hozzávalók kb. 4 személyre :
1 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
2 darab nagyobb sárgarépa
1 teáskanál  őrölt kömény
2 teáskanál füstölt pirospaprika
2 darab babérlevél
1 evőkanál paradicsompüré
190 gramm lencse
1,5 liter húsleves
2 maréknyi  friss spenótlevél
1/2 teáskanál cukor
1 teáskanál citromlé
ízlés szerint só, bors


Elkészítése:
A lencsét átválogatjuk, megmossuk és beletesszük egy kuktába, majd annyi vízzel öntjük fel ami éppen csak ellepi.Beletesszük a babérlevelet.Lezárjuk és nyitott szeleppel addig főzzük amíg sípolni nem kezd a kukta. Ekkor lezárjuk rajta a szelepet és így főzzük 10 percig.
Amikor kész átszedjük egy másik edénybe és majd a leveshez felhasználjuk.
Nagy lábasban olajat forrósítunk és beletesszük a finomra vágott hagymát.
Üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, 1 percig pirítjuk.
Megszórjuk a fűszerekkel ,belekeverjük a paradicsompürét és a lencsét.
Felöntjük a levessel,felforraljuk majd  lefedve kis lángon 30 percig főzzük.
Ezután,beletesszük a megtisztított,friss  spenótleveleket.
Sóval borssal ,citromlével és cukorral ízesítjük.

Ui : Nincs kuktánk, akkor a lencsét előzőnap áztassuk be és így használjuk fel a levesünk főzéséhez. Vöröslencséből is készíthető. Előnye hogy nem igényel előfőzést és áztatást sem, csak átmossuk és máris főzhető.




A lencse 

Mindenki tudja, hogy újévkor lencsét kell enni. De azt is tudja-e, hogy miért? Újév napján minden ember arra törekszik, hogy az eljövendő év sikeres, szerencsés, gazdag legyen. Ehhez számos babonához, ősi, bevált módszerhez lehet fordulni. Talán a legismertebb a lencse. Szinte minden családban készül valamilyen változata az újévi asztalra. Ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz. Azért kell újév napján enni, mert az újév napi cselekedetek szimbolizálják az egész éves tetteket. Tehát ha ilyenkor valaki sok pénzt hozó étel eszik, egész éven át sok pénz áll majd a házhoz. A lencse helyettesíthető babbal, rizzsel, vagy más apró szemű étellel, de igazi hatása a lencsének van. Ismert bibliai történet Ézsaiás története, aki egy tál lencséért adta el elsőszülöttsége jogát.

Boldog új évet kívánok minden kedves blogtársamnak, látogatómnak, olvasómnak!






  Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 



Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...