2015. december 26., szombat

Ünnepi Rákoczi túrós torta





Linzertészta hozzávalói :
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
20 dkg hideg vaj kockákra vágva
1 db tojássárgája
Túrótöltelék hozzávalói :
1 kg túró
4 evőkanál búzadara
2 db egész tojás
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Tojáshab hozzávalói :
5 db tojásfehérje
30 dkg cukor
kevés víz
Továbbá : a készre sült lap lekenéséhez kb. 4 evőkanál birsalma lekvár + a túrótöltelék tetejére 4 evőkanál birsalma lekvár
Sütéshez : 26 cm-es kerek tortaforma, és a díszítéshez egy csillagcsöves habzsák és egy fenyő alakú kiszúró.


Elkészítése :
Előmelegítjük a sütőt 180 - fokra, gáznál 3- fokozaton.
Egy tálba kimérjük a lisztet, a porcukrot, és a sütőport, majd összekeverjük.
A hideg vajat kisebb kockákra felvágjuk és összemorzsoljuk a száraz hozzávalókkal, majd bele gyúrjuk a tojássárgáját is.
Fontos, hogy gyorsan dolgozzuk össze tésztává, mert ha sokáig gyúrogatjuk, akkor leég a tésztánk, 
Ez a kifejezés azt jelenti, hogy ha megpuhul a vaj akkor ragacsos lesz a tésztánk, és kezelhetetlenné válik .
Folpackba csomagoljuk és 10 percre hűtőbe rakjuk,
Elővesszük a tésztát.Egy keveset levágunk belőle és egy ujjnyira kinyújtjuk lisztes munka felületen.        Hat darab fenyőfát szúrunk ki belőle és egy szilikonokos sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd kb 3 perc alatt megsütjük. A maradék tésztából a tortaforma méretének megfelelő kört nyújtunk és szintén kibéleljük a formát sütőpapírral majd beletesszük a lapot és kb 15 perc alatt megsütjük.           Akkor jó ha a tészta széle elkezd barnulni, ilyenkor vegyük ki és hagyjuk hogy langyosra kihűljön.
A sütő hőfokát vegyük vissza 80 fokra, gáznál 1 fokozatra. 
Közben elkészítjük a túrótölteléket.
A töltelék hozzávalóit, kimérjük egy tálba és alaposan összekeverjük.

A langyosra hűlt kész linzerlapunkat megkenjük a lekvárral és erre halmozzuk rá a túrótölteléket , és egyenletesen elkenjük rajta,majd erre is kenünk egy réteg lekvárt.
Félre tesszük és elkészítjük a tojáshabot a tetejére.
20 deka cukrot kimérünk egy kis lábasba és éppen csak annyi vízzel öntjük fel ami a cukrot épp ellepi.
Feltesszük főni de nem keverjük meg, így főzzük jó sűrűre. Akkor jó ha már forr és gyöngyöződik a teteje.Közben a maradék cukrot a tojásfehérjével kemény habbá verjük, és kis adagokban hozzákeverjük a forró cukorszirupot,  amivel együtt is tovább verjük.
Akkor jó a hab, ha fejjel lefelé fordítjuk az edényt és olyan kemény a habunk, hogy nem esik ki belőle.
A kész habból egy keveset elkenünk a lekváros rétegen és a többit betöltjük a nyomózsákba.                A tortánk tetejére kis rózsákat nyomunk,mind addig amíg el nem fogy a habunk. 
Sütőbe tesszük és kb. 10 percig szárítjuk.
Fontos, hogy szárítsuk, mert a habnak nem szabad barnára sülnie, ha barnulni kezd a széle akkor vegyük ki. Ha teljesen kihűlt ,kivesszük a formából és egy vizes meleg késsel felszeleteljük.
Karácsony alkalmából a szeletelés előtt,szurkáljuk bele a kisült fenyőfáinkat.






 Jó étvágyat! 





  Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!

4 megjegyzés:

  1. Mónika, figyelemmel kísérem mennyi szépséget-finomságot alkotsz! Így utólag kívánok kellemes ünnepeket! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is figyelemmel kísérem az alkotásaidat! :) Nagyon szép lett ez a torta is. Egészségben, sikerekben gazdag, békés, boldog új évet kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Boldog új évet kívánok én is nektek !

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...