2016. január 17., vasárnap

Hájas párnácskák




 A hájas tészta tipikus téli sütemény. Gyerekkoromban anyukám sokat készített nekünk,hájas párnácskát, baracklekváros kis kifliket és nagy kedvencünk volt még a darált mákkal vagy dióval töltött hájas sütemények is. Ma a hájas párnácskák receptjét osztom meg veletek, és remélem aki szereti egyszer el is készíti majd a családjának. Nagyon hálás sütemény,mert sokáig eltartható és minél tovább áll annál finomabb lesz,persze hogyha egyáltalán marad belőle!

Hozzávalók a tésztához:
70 dkg sima liszt
40 dkg tisztított darált sertésháj
3 evőkanál tejföl
1 db tojás
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 evőkanál ecet
1 dl víz
1 dl.fehér bor

Továbbá : ízlés szerint különböző ízű lekvár. Nálam most házi szilvalekvár

Elkészítése :
A hentesnél vásárolt hájat ecetes vízben jól átmossuk, majd a hártyáról lehúzzuk a zsiradékot.
Ezután ledaráljuk pépesre, majd 10 deka liszttel összekeverjük. Jó alaposan keverjük össze, akkor jó ha szép fehér színű lesz, majd tegyük a hűtőbe pihenni.

Második lépésben elkészítjük a rétestésztánkat.
A többi hozzávalót egy tálba kimérjük és jól kidagasztjuk. Addig dagasztjuk míg szép sima felületű nem lesz a tésztánk. Ezután, 15 percig letakarva szobahőmérsékleten pihentetjük.

Pihentetés után a tésztánkat lisztes munkafelületen kb. félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
A tetejére  kis darabokban rászórjuk, vagy rákenjük a hűtőben pihent hájas keveréket és összetekerjük,majd nyújtófával kissé megütögetjük,és egy nagyobb téglalap alakra kinyújtjuk.






Ezután elkezdjük hajtogatni. Először a két szélét befelé hajtjuk, majd egymásra mintha egy könyvet csuknánk be. Egy tálcára tesszük,letakarjuk, majd hűtőbe tesszük pihentetni 20 percre.
Ezt a műveletet háromszor ismételjük meg.






Mind a négy hajtogatáson és pihentetésen túl vagyunk,akkor lisztes munkafelületen fél centi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és egyenlő kisebb téglalapokra felvágjuk.
Mindegyik téglalapba egy kávéskanál szilvalekvárt teszünk,és félbehajtjuk, majd egy sütőpapiros tepsire tesszük őket.






Forró előmelegített sütőben, 190 fokon megsütjük. Sütési idő kb. 15 perc.
A készre sült süteményeket, még forrón porcukorba megforgatjuk ,és így tálaljuk fel.



UI: Érdemes nagyobb adag tésztát elkészíteni és azt lefagyasztani
.A fagyasztás a hajtogatások után végezzük,és sütés előtt szobahőmérsékleten engedjük ki a tésztát.

Jó nassolást kívánok hozzá !








  Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...