2016. február 20., szombat

Gombakrémleves




A gombalevest számtalan módon el lehet készíteni és aki szereti biztosan kipróbált már  sok receptet. Ma én egy nagyon finom gombakrémleves receptet hoztam azoknak akik szeretik a gombát.
Készíthető bármilyen gombából de a legnépszerűbb a csiperke gomba és nagy előnye hogy bármikor beszerezhető.
A friss csiperke /köznapi nyelven: sampion/ héját, csak akkor távolítsuk el, ha az barnás, foltos, ugyanis a gomba héja tartalmazza az emésztés folyamatát megkönnyítő cellulózt..A csiperkegomba kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, potasszium- és foszforforrás. A csiperkében sok vas is található, amely fontos alkotóeleme a hemoglobinnak. Ez a molekula szállítja az oxigént a szervezetben. A hemoglobin előállításához fontos a réz jelenléte is. Réz nélkül a vasat nem tudja megfelelően hasznosítani a vörösvértest.
Ennyi fontos információ után nincs más dolgunk,fogjunk hozzá és készítsünk egy finom krémlevest belőle. 



Hozzávalók :
80 dkg friss gomba ( nálam 80 % sampion ,20% vargánya )
1 kis fej vöröshagyma finomra összevágva
2 gerezd fokhagyma
1,7 liter víz
2 dl. főzőtejszín
ízlés szerint só, őrölt bors
2 evőkanál olaj.


Hozzávalók a levesbetéthez:
20 dkg gomba vékonyra felszeletelve
1 kisebb csokor petrezselyemzöld finomra összevágva
2 evőkanál olaj

Elkészítése :
A gombát alaposan tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
Egy fazékban hevítsünk olajat,majd futtassuk meg rajta a hagymákat.
Adjuk hozzá az összevágott gombát, pirítsuk össze 3-4 percen át a hagymákkal és engedjük fel  vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és főzzük puhára a gombát,kb. 20 perc alatt.
Ezalatt egy másik edénybe kevés olajon pároljuk meg a levesbetétnek szánt gombát,majd a végén adjuk hozzá az összevágott petrezselyemzöldet.Ha puhára párolódott a gombánk tegyük félre.
Az elkészült levesünket turmixszoljuk össze,keverjük bele a tejszínt. Szükség szerint ízesítsük sóval borssal,majd keverjük bele a leves betétnek szánt gombánkat. Újra feltesszük a gázra és forralunk rajta egyet,amivel el is készült a gombakrémlevesünk.
Forrón tálaljuk. Kínálhatjuk pirítós kenyérkockákkal, vagy reszelt sajttal is.

Jó étvágyat kívánok !






Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...