2016. február 28., vasárnap

Húsvéti tyúk alakú kalács


Édes kedves kalácsot sütöttem én ma. 
Illatával tele van már az egész utca. 
Külseje tyúk alakú, mosolygós szép piros a héja. 
Tolla alatt húsvéti tojás, aki kapja marja.




Hozzávalók a tésztához :
60 dkg liszt
2 evőkanál cukor
4 dl te j+ 2 evőkanál
1 mokkáskanál só
1 dl felolvasztott vaj
1 csomag friss élesztő 5 dkg
25 szem édesítő tabletta


Továbbá : 2 db egész nyers tojás , aminek a héját alaposan megmossuk!
A maradék tésztához,ami kimarad a tyúk formázása után : 2 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
 Édesítőtablettát  2 evőkanál forró tejben feloldjuk.
 4 deci langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A többi  hozzávalót kimérjük egy tálba,majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tejben feloldott édesítő tablettát. Tésztává gyúrjuk. Addig gyúrjuk még szép fényes és sima felületű tésztát nem kapunk.


Előveszünk egy 40 x 35 cm-es tepsit és kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
A tésztából kimérünk egy 80 dkg, egy 25 dkg, és egy 5 dkg-mos tésztát.
A 80 dekás tésztát egy ujjnyi vastagságúra és kb 35 x 30 cm nagyságúra kinyújtjuk.
Áttesszük a tésztát a tepsire,és a tepsi alakjához igazítjuk.
Egy A4 lapból vágjunk ki egy tyúk formát és tegyük rá a tésztánkra, majd vágjuk körbe a sablon mentén.





A  formánk hátsó részét öt egyenlő csíkra vágjuk fel, majd a két felsőt befelé csavarjuk fel kissé és az alsó három csíkot pedig kifelé csavarjuk fel. 



 A 25 dekás tésztát is nyújtsuk ki egy kicsit és a sablon vége segítségével vágjunk ki a tyúkunk tollát, majd tegyük rá az előzőleg kivágott formánkra. Igazítsuk a tyúkra a tollát, úgy hogy a felcsavart rész kilátszódjon. 


Egy olló segítségével a tyúkunk feje részét, a nyak oldal részeit és a rá rakott toll felületi részét is vagdossuk be egy ollóval. 


Az 5 dekás tésztából csípjünk le egy keveset, készítsünk neki egy kis szemet,és rakjuk a fejre. Emeljük meg toll alját és tegyük alá a megmosott egész tojásokat, majd hajtsuk vissza rá a tollat. 
A kilátszó tojásokra két kisebb tészta csíkot rakunk,egymással keresztezve.




Letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen 90 percig kelesztjük.
Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra, gáznál 3 fokozaton.
Kelesztés után a felületét lekenjük olajjal és berakjuk a sütőbe sülni.


Sütési idő kb. 30 perc. Amikor megsült kivesszük a sütőből és azonnal lekenjük ismét olajjal.






A maradék tésztát összegyúrjuk ,ketté osztjuk és az egyik részbe két evőkanál kakaóport gyúrunk.
Mind két tésztát fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd egymásra rakjuk és feltekerjük mint a piskótatekercset. Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és addig kelesztjük amíg a tyúkunk meg nem sül, majd lekenjük a tetejét olajjal és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Sütés után szintén lekenjük olajjal és amikor kihűlt felszeleteljük.



A szaharinos kalács készítési fázis fotóit a linkre kattintva nézhetitek meg.

2016 . Küldd el a recepted áprilisi számában is megjelent ez a recept.






Húsvéti tyúk kalács készítése videó képekben:









2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...