2016. február 26., péntek

Kelt almás sütemény





Biztosan mindenkinek van egy olyan receptje amit már a nagymamája is azonos módon készített el.
Ezekből a receptekből elkészített sütemények mindig kellemes emlékeket ébresztenek fel bennünk.
Almás recept (nagymamámtól) maradt rá anyukámra és gyerekkoromban sokszor készítette nekünk ,de nem csak almával töltötte meg ezt a fajta kelt tésztát hanem tejbegrízzel, vagy krumplipürével is.
Mindegyik variációt imádtuk és most jött el az a pillanat amikor úgy döntöttem felkerülhet a blogra is ez a régi recept. Fogadjátok olyan szeretettel amilyen szeretettel sütögeti nekünk a mai napig az én anyukám.

Hozzávalók :
50 dkg liszt
csipet só
2 csapott evőkanál cukor
1 db egész tojás
1 dl. tejföl
10 dkg puha vaj
2,5 dkg friss élesztő
1 dl.langyos tej

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben.
Egy tálba kimérjük az összes hozzávalót,majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt és addig dagasztjuk amíg el nem válik a kezünktől a tészta. Alakítsuk cipóvá és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
( Kenyérgép dagasztó programját is használhatjuk.
Ilyenkor pakoljunk bele minden hozzávalót és tegyük a dagasztási programra.)
A megkelt tésztát ketté osztjuk és kb 35 x 20 lapokat nyújtunk ki belőlük.
Az egyik lapot tegyük egy kiolajozott kilisztezett hasonló méretű tepsibe, rakjuk rá az almatölteléket és egyenletesen kenjük el rajta. Fedjük be a másik lapunkkal, majd egy felvert tojással kenjük meg a tetejét. Egy villával megszurkáljuk egy pár helyen hogy sütés közben el tudjon távozni a keletkezett gőz. Előmelegített sütőben 180 fokon gáznál 3 fokozaton készre sütjük. Amikor szépen megpirult a teteje, valószínű hogy el is készült. Vegyük ki a sütőből és egy fél deci forró vízben keverjünk el
1 teáskanál cukrot majd kenjük le vele a tetejét. Ettől szép fényes lesz az almás sütink felülete.

Almatöltelék hozzávalói :
2 kg alma
4 evőkanál cukor
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál rum

Elkészítése :
Az almákat megtisztítjuk és lereszeljük.
Beletesszük egy lábasba, de nem nyomkodjuk ki a levét!
Hozzáadjuk a cukrot,a zsemlemorzsát,a fahéjat,a rumot és kb. 10 percig összepároljuk.

Jó étvágyat !








Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...