2016. február 21., vasárnap

Specli alap recept

Spätzle ( Specli )  A német Spatz jelentése veréb, a tészta neve tehát nem mást jelent, mint, hogy verebecske. Nokedlink sváb megfelelője, csak kicsit vékonyabb, kicsit hosszabb, és kevésbé köret, inkább önálló fogás. A legnépszerűbb sós változata a sajtos-hagymás (olyannyira, hogy sok helyen a spätzle ezt a sajtos megoldást jelenti alapból). A magyar konyhától a dél-tiroli régión keresztül egész Elzászig megtalálható, minden tájegységnek van valami feltétje, van, ahol édesen is fogyasztják. Jellegzetes megoldás a spätzle lencsével (húsok mellé), savanyú káposztával vagy sajttal. Készülhet nokedliszaggatóval (ekkor tömzsibb lesz), kézzel (ekkor vékonyabb), vagy az erre a célra használatos spätzlenyomóval (ami megtévesztően hasonlít a sima krumplinyomóra, hogy legyen még egy párhuzamunk).


Hozzávalók:
4 db egész tojás
2 dl. szénsavas víz
1 dl. tej
2 csipet só
50 dkg liszt
4 evőkanál olívaolaj
( helyettesíthető: olvasztott vajjal vagy kókuszzsírral is )

Elkészítése :
A tojásokat felverjük,hozzáadjuk a vizet, a tejet, a sót és végül a lisztet.
Egy kézi robotgépben kicseréljük a habverőket dagasztó karokra és ezzel keverjük tovább mind addig amíg hólyagos sima felületű tésztát nem kapunk. Ez a művelet kb. 10 percet vesz igénybe.
Letakarjuk és 20 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.
Közben egy nagy fazékba felteszünk főni vizet. Egy másik edénybe felforrósítjuk az olajat.
Amikor forr a víz hasonló módon mint a nokedlinál beleszaggatjuk a tésztát egy nagy lukú nokedli szaggató segítségével és készre főzzük. Ez a tészta folyékonyabb mint a nokedli tésztája és éppen ezért lesznek hosszabb és egy kicsit lágyabb állagúak a tésztáink.
Az elkészült tésztákat leszűrjük,nem mossuk át hideg vízzel hanem azonnal belerakjuk a forró olajba és alaposan átforgatjuk benne. Végül petrezselyemzölddel, metélőhagymával megszórjuk.

Természetesen önállóan is fogyaszthatjuk. Ilyenkor szórjuk  meg bőven reszelt sajttal és pirítsuk oda egy kicsit, vagy karamellízált hagymával keverjük össze és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal.

Nálunk most köretként szolgált ami mellé marhahúsból készült vadast készítettem.




Jó étvágyat !






Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...