2016. március 22., kedd

Citromkrém torta








Hozzávalók a piskótához :
6 db egész tojás
12 evőkanál hideg víz
A tojások súlyával megegyező liszt és cukor
0,5 csomag sütőpor

1 db bio citrom héja

Továbbá: 24 cm-es kerek tortaforma, kevés kakaós keksz ledarálva és egy citrom a díszítéshez



A citromkrémet két részből készítjük el.
Hozzávalók a citromkrémhez:
18 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
120 ml. citromlé
4 db tojássárgája

Hozzávalók a vajkrémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
0,5 liter tej
6 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 evőkanál citrom likőr / elhagyható /

Elkészítése :
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, gáznál 1-2 fokozat között.
Szilikonos sütőpapírt vágjunk a tortaforma aljába.

Készítsük el a piskótát.
Mérjük meg az egész tojásokat és jegyezzük meg hány dekák voltak.
Üssük fel az összes tojást egy tálba, mérjük bele a tojások súlyának megfelelő cukrot.
Adjuk hozzá a citromhéjat a 12 evőkanál vizet,és egy gépi habverővel verjük fel jó habosra,kb. 20 perc alatt.
Fontos! .. hogy a cukornak el kell olvadnia,mert különben ki ül a tetejére a tortánk sütése közben.
A felvert tojáshabhoz hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és beleöntjük az elkészített tortakarikába. Tetejét egyenletesen elkenjük és berakjuk a sütőbe sülni. Az első 15 percben tilos kinyitni a sütőt,mert a hideg levegőtől összeeshet a piskótánk.Sütési idő,kb. 45 perc de ez az idő függ a sütő milyenségétől is. Ezért tű próbáig süssük.

Tű próba : Amikor azt gondoljuk hogy jó lesz a piskótánk , szúrjunk a közepébe egy hústűt ,majd húzzuk ki ,és ha nincs rajta tésztaragacs akkor megsült a piskótánk. Viszont ha ragacsos marad akkor süssük tovább.

Amikor elkészült a piskótánk, hagyjuk kihűlni a formába, majd vágjuk egyenlő három részre.



Közben elkészítjük a tortánkba való krémet.

Első lépésben elkészítjük a citromkrémet.
A vajat felolvasztjuk,majd lehúzzuk a tűzről. Fokozatosan hozzákeverjük a kristálycukrot és egyenként a tojások sárgáit. Vízfürdőre tesszük vissza az edényt és folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé keverjük. Amikor sűrűsödik állandó kevergetés közben hozzáadjuk a citromlevet és együtt felforraljuk. 
( Fontos,hogy csak forralunk egyet rajta. Nem szabad főzni! )
Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten és néha-néha kevergessük meg.

Másodig lépésben elkészítjük a vajkrémet.
A tejet a pudingot és a porcukrot sűrű krémmé főzzük.
Teljesen kihűtjük,szobahőmérsékleten,majd hozzákeverjük a puha vajat és a likőrt.
Jól felhabosítjuk egy gépi habverővel. Amikor szép fényes habos krémünk lesz hozzákeverjük a kihűlt citromkrémet. Együtt a két krémet is áthabosítjuk.

A torta betöltése.
A krémet négy egyenlő részre osztjuk.
Két részt a tortalapok közé töltünk.
A harmadik rész krémmel bevonjuk a betöltött tortánkat egyenletesen a tetejét és az oldalát is.
A tortánk oldalát csokoládés keksz morzsalékkal beszórjuk.
Tetejét 16 egyenlő részre osztjuk.( Ezek mutatják majd a szeletek vonalait.)
Negyedik rész krémet betöltjük egy simacsöves nyomózsákba,és szeletenként egy-egy tuffot nyomunk. Egy levél formázó dekorcsőre kicseréljük a sima csövet,és tovább díszítjük a krémmel a szeleteket. Végül egy nagyon kicsi csillagcsőre cseréljük ki és a maradék krémmel tovább díszítjük a tortánkat. Tetejét beszórjuk reszelt bio citromhéjjal és mindegyik szeletre tesszük egy-egy citrom szeletet. Végül hűtőbe tesszük 1-2 órára,majd vizes késsel 16 szeletre felvágjuk.


















Tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...