2016. március 15., kedd

Húsvéti mascarponés torta


Mivel közeleg a húsvét gondoltam belevarázsolok egy kevés karamellizált sárgarépát is a hétvégi tortánkba. 
Így született meg ez a recept és húsvéti mascarponés tortának neveztem el.




Hozzávalók a piskótához :
6 db egész tojás
12 evőkanál hideg víz
A tojások súlyával megegyező liszt és cukor
0,5 csomag sütőpor

Továbbá: 24 cm-es kerek tortaforma


Hozzávalók a krémhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor ( elhagyható ha nem szeretjük édesen)
2 dl. habtejszín

50 dkg túró
10 dkg reszelt sárgarépa
5 dkg cukor
0,5 dl víz
2 evőkanál citromlé
Díszítéshez: 1 db kisebb sárgarépa lereszelve, és kis habcsók répák.

Elkészítése :
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, gáznál 1-2 fokozat között.
Szilikonos sütőpapírt vágjunk a tortaforma aljába.

Készítsük el a piskótát.
Mérjük meg az egész tojásokat és jegyezzük meg hány dekák voltak.
Üssük fel az összes tojást egy tálba, mérjük bele a tojások súlyának megfelelő cukrot.
Adjuk hozzá a 12 evőkanál vizet,és egy gépi habverővel verjük fel jó habosra,kb. 20 perc alatt.
Fontos! .. hogy a cukornak el kell olvadnia,mert különben ki ül a tetejére a tortánk sütése közben.
A felvert tojáshabhoz hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és beleöntjük az elkészített tortakarikába. Tetejét egyenletesen elkenjük és berakjuk a sütőbe sülni. Az első 15 percben tilos kinyitni a sütőt,mert a hideg levegőtől összeeshet a piskótánk.Sütési idő,kb. 45 perc de ez az idő függ a sütő milyenségétől is. Ezért tű próbáig süssük.

Tű próba : Amikor azt gondoljuk hogy jó lesz a piskótánk , szúrjunk a közepébe egy hústűt ,majd húzzuk ki ,és ha nincs rajta tésztaragacs akkor megsült a piskótánk. Viszont ha ragacsos marad akkor süssük tovább.

Amikor elkészült a piskótánk, hagyjuk kihűlni a formába, majd vágjuk egyenlő három részre.


Készítsük el a sárgarépáskrémet.

Reszeljük le  finomra a répát. 
Karamellizáljuk egy edényben 5 dkg cukrot, és adjuk hozzá a reszelt répát, 0,5 dl vizet és 
2 evőkanál citromlevet. 
Keverjük meg, és kis lángon pároljuk puhára a répát, majd hűtsük ki.

A tejszínhabot a porcukorral verjük fel kemény habbá.
mascarponét a túróval  keverjük csomómentesre ,majd keverjük hozzá a felvert tejszínhabot és a kihűlt karamellízált répát. Az elkészült krémmel töltsük be a tortánkat . A tetején és az oldalán is egyenletesen kenjük el a maradék krémet. Osszuk fel a tortánk tetejét 16 szeletre és mindegyik szeletre tegyünk egy kis csomó reszelt répát, és díszítsük még tovább a habcsók répákkal. Tejszínhabbal kínáljuk.















Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...