2016. április 12., kedd

Rozmaringos grissini




A grissini egy jellegzetes piemonti pálcika alakú pékáru. A hagyomány szerint a grissino recept 1679- ben született, amikor egy lansoi pékmester az udvari orvos utasításai alapján elkészítette ll. Viktor Amadénak, aki nem tudta megemészteni a kenyeret. Nagy kedvelője volt Bonaparte Napóleon  is, olyannyira, hogy futárszolgálatot alakított Torino és Párizs  között, melynek elsődleges feladata a grissini szállítása volt. Ma én egy alap grissini receptet hoztam nektek amit egy kissé megbolondítottam illatos friss fűszerekkel. Próbáljátok ki! Biztosan nem fogjátok megbánni.

Hozzávalók:
20 dkg kenyérliszt BL-80
Fél teáskanál só
Fél teáskanál édes pirospaprika
3 evőkanál olívaolaj
0,5 dl. száraz fehérbor
1 dkg friss élesztő
2 kis rozmaringhajtás levelei, finomra vágva
Fél teáskanál finomra összevágott bazsalikomlevél

Továbbá: szilikonos sütőpapír a tepsihez.




Elkészítése :
A lisztet,a sót,a pirospaprikát,az olívaolajat és a bort egy nagyobb tálba tesszük.
Az élesztőt kevergetve feloldjuk 0,8 dl langyos vízben és a tálba készített hozzávalókhoz adjuk.
Kézimixer dagasztókarjával az egészet jól átkeverjük, összegyúrjuk.
Letakarjuk,és meleg helyen 30 percig kelesztjük,amíg a térfogata a duplájára nő.
A kelt tésztát enyhén belisztezett munkalapon 5 percig erőteljes mozdulatokkal átgyúrjuk,majd a zöldfűszereket is beledolgozzuk. Újabb 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt 250 fokra előmelegítjük,és két tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát összegyúrjuk,és hurkát formálunk belőle. Ezt 40 részre osztjuk.
Mindegyik darabból kb. 25 cm hosszú,vékony rudat sodrunk. A rudakat egymástól kb. 1 cm távolságra a tepsibe fektetjük. A sós rudakat két adagban a forró sütőben,középre tolt rácson 11-12 perc alatt aranysárgára sütjük. Kivesszük őket a sütőből,és süteményesrácson kihűtjük..

Fázisfotók:





Fokhagymás tejfölös mártogatóst készíthetünk hozzá.

Hozzávalók:
2 dl tejföl
3-4 cikk fokhagyma lereszelve
ízlés szerint, só, bors, füstölt pirospaprika.





Tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...