2016. május 29., vasárnap

Fehérborkrémes epertorta


Már minden zöldséges standján ott piroslanak a szebbnél szebb eperszemek. Az epret én nem csak azért szeretem mert finom,hanem mert gyönyörűen lehet vele dekorálni a különböző tortákat, süteményeket. Ma egy nagyon különleges borkrémbe csempésztem bele jó sok epret,és sütöttem hozzá egy könnyen elkészíthető finom piskótát és a kettő párosításából megszületett a fehérborkrémes epertortám. 


Mennyei az íze! Bátran próbáljátok ki !






Hozzávalók a piskótához:
4 db egész tojás
8 evőkanál hideg víz
A tojások súlyával megegyező cukor és liszt
1/2 csomag sütőpor

Továbbá: 26 cm-es kerek ,kapcsos tortaforma,aminek az alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral.

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Mérjük le a tojásokat és jegyezzük le a súlyukat.
Üssük fel, egy mély tálba a tojásokat és adjunk hozzá 8 evőkanál hideg vizet.
Mérjünk ki hozzá annyi deka cukrot ahány dekák voltak a tojások és verjük fel jó habosra egy gépi habverővel. Mérjük ki annyi deka lisztet ahány dekák voltak a tojások és keverjük össze a sütőporral,majd egy fakanál segítségével keverjük bele a felvert tojáshabba.
Öntsük bele a masszát a tortaformába és süssük tűpróbáig.

 


Amíg sül a piskótánk ,készítsük el az epres fehérborkrémet. 

Hozzávalók:
1 kg érett friss eper
8 db tojássárgája
3 dl. száraz fehérbor
20 dkg cukor
2 evőkanál ízmentes zselatinpor
3 evőkanál citromlé
5 dkg reszelt fehér csokoládé
250 ml. habtejszín
1 evőkanál porcukor

Hozzávalók a torta bevonásához:
4 dl. habtejszín
2 evőkanál porcukor ( elhagyható,ha nem akarjuk hogy édes legyen )
20 gramm instant expressz zselatin fix por


Elkészítése :
Mossuk meg az epreket és egy pár darabot tegyünk félre belőle díszítéshez.
A többit vágjuk ketté és tegyük félre.
A borkrémhez a tojássárgákat, a bort és a cukrot egy tűzálló tálban alaposan összekeverjük.
Gyöngyöző vízfürdő fölött folyamatosan kevergetjük,amíg be nem sűrűsödik.
A zselatinporra locsoljuk a citromlevet,majd  a tojásos keverékhez adva addig keverjük,míg a zselatin teljesen feloldódik. A tálat azonnal jéghideg vízbe állítjuk,és tovább keverjük,míg ki nem hűl teljesen. A tejszínt a porcukorral kemény habbá felverjük és a kihűlt borkrémhez hozzákeverjük egy habverő segítségével. Belekeverjük egy fakanál segítségével a félbe vágott epreket és ezzel el is készült a krémünk. A kihűlt piskóta karikát kivesszük a formából és félbe vágjuk.A formát elmossuk és szárazra töröljük,majd a piskótánk felső lapját beletesszük a forma aljába. Erre ráhalmozzuk a krémet és egyenletesen elkenjük a piskótalapon. Befedjük a másik piskótalapunkkal,amit alaposan rányomkodunk,és betesszük a hűtőbe egy éjszakára dermedni.

Másnap, 4 deci habtejszínt, 2 evőkanál porcukorral és egy csomag 20 gramm .instant expressz zselatin fix porral kemény habbá verünk. Előhozzuk a hűtőből a tortánkat és a forma oldalát követve egy késsel körbe vágjuk,majd kivesszük a formából. Bevonjuk a tortánkat az elkészült felvert tejszínhabbal. Áttesszük egy tortatálcára és a maradék egész epreket a tortánk közepére halmozzuk.
Végül a reszelt csokoládéval megszórjuk a tetejét és egy éles nagy pengéjű késsel felvágjuk.



























4 megjegyzés:

  1. Eddig is imádtam a receptjeidet, de ez most valahogy mindennek a teteje, gyönyörű és ahhh... alig várom, hogy rávegyek valakit a sütögetésre. *-* :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is a kedvencem lett.Nagyon különleges az íze. Érdemes kipróbálni.😃

      Törlés
  2. Csodás és elegáns torta, főleg felvágva! Egy finom kis desszertborral fejedelmi nassolnivaló lehet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...