2016. július 16., szombat

Banános mézes krémes


Nagy kedvencünk a mézes krémes sütemény,ezért próbálok mindig újabb és újabb ízvilágot bele csempészni a hagyományos mézes lapok közé. Legutóbb a banán ízt varázsoltam a krémbe,ami igazán különlegessé tette a mézes krémest. Ha szeretnétek ti is érezni ezt az ízorgiát, akkor nincs más hátra készítsétek el!

Hozzávalók a tésztához :
2 db tojás
2 evőkanál méz
20 dkg cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 dkg kakaópor
5 dkg puha vaj
40 dkg liszt

- a krémhez :
1 csomag banán vagy tejszín ízű pudingpor
0,5 liter tej
20 dkg cukor
20 dkg puha vaj

2 db banán

- a tetejére:
10 dkg tejcsokoládé + 3 teáskanál olaj
5 dkg étcsokoládé + 2 teáskanál olaj

Díszítéshez: babán karikák

Elkészítése :
Először a tejből, cukorból  és a pudingporból készítsünk hagyományos módon pudingot, majd hűtsük ki.
A tésztához a tojást, mézet,  cukrot, szódabikarbónát, kakaóport és a puha vajat mérjük ki egy lábasba és keverjük össze. Rakjuk fel a gázra és kis lángon, vagy gőz felett melegítsük össze.
Akkor jó ha összeolvad minden és jó folyóssá válik, de nem forraljuk fel !
(Aki nem gyakorlott ebben, annak azt ajánlom hogy gőz fölött melegítse össze a hozzávalókat!)
Egy másik tálba kimérjük a lisztet és erre ráöntjük a meleg mézes keveréket.
Fakanállal összekavarjuk és amikor már leválik a fakanálról , lisztezett munkafelületre öntjük ki és tésztává gyúrjuk. Könnyű lágyabb tésztának kell lennie! . . . ha túl száraz akkor adjunk hozzá tejet.
A lényeg, hogy könnyen nyújtható lágy tésztát kapjunk. Három részre osztjuk.
Szilikonos sütőpapírból vágunk 3 db 32 x 18 -as méretű lapokat
Lisztezett munkafelületem egy kicsit kinyújtjuk majd átrakjuk a sütőpapírunkra és a méretére nyújtjuk. A sütőpapírral együtt egy tepsibe tesszük és egy pár helyen megszurkáljuk villával.
Ezt a műveletet egymás után végezzük el a három részre osztott tésztával, mert különben kihűl a tészta és nehezebben lehet kinyújtani a lapokat!

( Ezt a nyújtási módszert minden mézes-lapból készült süteménynél érdemes alkalmazni )
Előmelegített sütőben gáz 3. 180 fokon 6 percig sütjük ki őket egyesével. majd megvárjuk míg teljesen kihűlnek

.
Közben elkészítjük a krémet.
A krémhez, a kihűlt pudingba keverjük az előzőleg villával összenyomkodott banánokat, és habverővel hozzá keverjük a puha vajat, majd jól felhabosítjuk.
Kétfelé osztjuk a krémet a lapok közé töltjük.
A tetejére a tejcsokoládét az olajjal felolvasztjuk és  ráöntjük az utolsó lapunk felületére majd egyenletesen elkenjük rajta. Hasonló módon felolvasztjuk az étcsokoládét és sűrű vastagabb csíkokat húzunk egy kanál segítségével a tejcsokoládés részre,majd egy fogpiszkálóval össze húzgáljuk a két csokoládét, így márványozzuk be a süteményünk tetejét.
Egy éjszakára hűtőbe rakjuk és másnap, meleg vizes késsel felszeleteljük. 

A szeletek tetejét banán karikákkal is díszíthetjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá !












Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...