2016. július 6., szerda

Svéd reggeli sütemény



A neve ellenére ez egy tradicionális osztrák sütemény. Családi villásreggelikre kínálták.
Manapság szorgos háziasszonyok készítik reggelire kedves családtagjaiknak. Mi nagyon szeretjük és sokat készítek ilyen süteményt, de eddig még nem került fel a blogomba a recept. Egy kicsit változtattam a recepten mert mi nem szeretjük a mazsolát és mindig valamilyen aszalt gyümölccsel helyettesítem. Ma, aszalt szilvát vágtam össze kisebb darabokra a mazsola helyet,de nagyon finom aszalt sárgabarackkal is.
 Próbáljátok ki! Biztosan sikert arattok vele ,mert nagyon finom.



Hozzávalók:
1/2 csomag ( 15 g. ) friss élesztő vagy 7 g. szárított élesztő
125 ml langyos tej
100 g cukor
250 g fehér liszt ( plusz annyi amennyit még felvesz a dagasztásánál )
1/2 teáskanál vaníliakivonat
1/4 teáskanál só
4 db tojássárgája + 1 egész a felvert tojás a megkelt sütemény tetejére
kb. 75 g olvasztott vaj
180 g aranymazsola,vagy valamilyen aszalt gyümölcs kis darabokra összevágva

Továbbá:
26 cm-es kerek tortaforma + kevés puha vaj a forma kikenéséhez és zsemlemorzsa a beszórásához.

Elkészítése:
Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát,és zsemlemorzsát szórunk bele .
A felesleget kiöntjük a formából.
Az élesztőt a tejjel és egy teáskanál cukorral egy kis tálban elkeverjük és kb. 10 percre, amíg felfut,félretesszük. A lisztet 1 evőkanál cukorral, a vaníliakivonattal és a sóval egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat. Belekeverjük az élesztőt is, pluszba annyi lisztet amit felvesz. ( Ennek a mennyisége függ a tojások méretétől,ezért van amikor több ,van amikor kevesebb lisztet kell hozzáadni ! ) Sima felületű tésztává nyomkodjuk,majd kézzel kb. 10 perc alatt simává, rugalmassá gyúrjuk. A kigyúrt tésztából egy nagyobb tojás méretű darabot lecsippentünk,és néhány másodpercig még tovább dagasztjuk. A maradék lecsippentett  tésztát is dagasztjuk még néhány másodpercig. A tésztadarabokból cipót formálunk,és két tálba tesszük őket. A tálakat tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük,amíg a tészta duplájára nem nő.
A kisebb tésztacipót lisztezett gyúródeszkán 3 mm vastagságúra kinyújtjuk,és az előkészített tortaforma aljára simítjuk. A nagyobb tésztacipóból egy kb. 40 x 18 cm-e téglalapot nyújtunk.
Olvasztott vajjal vastagon megkenjük,és a maradék cukorral ,majd a mazsolával ( nálam aszalt szilva darabokkal ) megszórjuk. A hosszú oldalától kezdve piskótaszerűen feltekerjük,majd 4 cm
szeletekre vágjuk.


A szeleteket a tésztaalapon elhelyezzük kissé távol egymástól,és egy konyharuhával letakarjuk.


Meleg helyen addig kelesztjük amíg kidagad a formából-ez kb. 1 óra.


A sütőt előmelegítjük 180 fokra ( gáztűzhelynél 4-fokozat ) .A megkelt tésztát felvert tojással alaposan lekenjük , és nagyjából 30-35 perc alatt készre sütjük .



 ( A sütési idő mindig függ a sütő milyenségétől ) Akkor jó ha a süteményünk teteje aranyszínű  lesz. Ekkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk 10 percig a formában hűlni. Ezután a kapcsot kinyitjuk. Kivesszük a formából és hagyjuk teljesen kihűlni.Kínálhatunk mellé lekvárt , tejet, vagy valamilyen minőségi házi vajat.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...