2016. szeptember 26., hétfő

Cukkinicsatni



A csatni ( chutney ) indáiból származik. Édes,de nem lekvár,savanyú,de nem savanyúság,fűszeres és gyakran,égetően csípős,de nem ételízesítő,ám túl tömény ahhoz is,hogy köretként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle. Nem olyan híg mint egy mártás,darabos,nem pedig krémszerű,mint egy püré. Zöldségekből és gyümölcsökéből főzik, ecettel - cukorral tartósítják,inkább elteszik mint frissen tálalják. Egy hónapig érlelik,majd hidegen fogyasszák ,különféle sült húsok mellé. Kitűnően beilleszthető a magyar konyhába is : vadhúsok,vagy főtt marha és egyéb leveshúsok mellé,torma,mustár,paradicsomszósz helyett. Próbáljátok ki! Mi nagyon szeretjük.


Hozzávalók :
80 dkg cukkini
1 evőkanál só
2 db közepes méretű vöröshagyma
2 db kis csilipaprika
2 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál mustármag
15 dkg cukor
5 evőkanál fehér balzsamecet
0,5 dl. fehérbor

Továbbá 2 db steril 3 dl  befőttesüveg tetővel

Elkészítése :
A cukkinit megmossuk,szárazra töröljük,és egy nagylyukú reszelőn lereszeljük,besózzuk,majd kb.
2 óra hosszat állni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk,és apróra vágjuk.A csilipaprikát megmossuk,és felaprítjuk. A cukkiniről a levet leöntjük,majd hideg vízzel leöblítjük,és lecsepegtetjük. Egy nagyobb serpenyőben az olajat felforrósítjuk, a mustármagot megpirítjuk  benne,majd a hagymát,a csilit és a cukkinit beletesszük,és megpároljuk. A  cukorral megszórjuk,azután az ecettel és a borral felöntjük.
Jól összekeverjük,és lefedve, lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. A kész csatnit azonnal az előkészített üvegekbe töltjük,és szorosan lezárjuk. Az üvegeket fejtetőre állítjuk,és kb. 5 5 perc múlva visszafordítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni ,csak utána tesszük a végleges helyükre.
Egy hónapig érleljük. Felbontás után,hűtőben tároljuk. Sült vagy főtt húsok mellé kínáljuk.







Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...