2016. december 11., vasárnap

Habos - pudingos karácsonyi torta



Hozzávalók a piskótához:
5 db tojás
20 dkg cukor
3 púpos evőkanál étkezési keményítő
fél csomag sütőpor

Hozzávalók a pudingos krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
4 dl. tej
15 dkg cukor
3 db tojássárgája
25 dkg vaj
ízlés szerint rum,vagy rumaroma

Hozzávalók a tojáshabkrémhez:
3 db tojásfehérje
1 db citrom leve
20 dkg cukor

Továbbá a sütéshez egy 24 cm-es kerek tortaforma

Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tojásokat ketté választjuk.
A tojásfehérjét vízgőz felett a cukorral kemény habbá verjük.
Levesszük a vízgőzről és egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat.
A pudingport összekeverjük a keményítővel és a sütőporral,majd belekeverjük a masszába.
Szilikonos sütőpapírt vágunk a tortaforma aljába és beleöntjük a piskóta masszát.
Előmelegített sütőben kb 25 perc alatt tű próbáig sütjük.
Vigyázzunk mert hamar sül . Félidőben ha már a tortánk teteje  megsültnek látszik,de még a belseje nem jó,akkor takarjuk le a tetejét egy szilikonos sütőpapírral. Így megóvjuk a torta tetejét a megégéstől. A megsült tortát hagyjuk a formában kihűlni.

Készítsük el a pudingos krémet.
A tejet a cukorral forraljuk fel.
A pudingport a tojássárgákkal és egy kevés tejjel ( kb.1 dl.) csomómentesre keverjük.
Amikor forr a tej,hozzáöntjük az elkevert pudingot és sűrű krémmé főzzük.
Teljesen kihűtjük. A puha vajat felhabosítjuk egy gépi habverővel és kis adagokban hozzákeverjük a pudingot.  Együtt is jól felhabosítjuk.

A kihűlt piskótánkat a forma mellett körbe vágjuk,majd ketté vágjuk.
A felső részét ( a torta tetejét ) egy torta tányéra tesszük. Ez lesz a tortánk alja.
( Ne ijedjünk meg ha a tortánk teteje,süléskor vagy utána ,kissé beesik . Akkor is ez legyen az alj! )
Az elkészített pudingos krémet a tortalapra halmozzuk és kissé szélre húzva egyenletesen elkenjük.
Rátesszük a másik torta lapot. Kissé rányomkodjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Félre tesszük a hűtőszekrénybe pihenni addig amíg elkészítjük a habot a tetejére.

A tojásfehérjét, a cukorral és a citromlével vízgőz felett kemény habbá verjük.
( Vízgőz felett felverve megfő a tojásfehérje és így nem lesz nyers.)
Amikor olyan kemény a hab hogy nem esik ki a tálból akkor előhozzuk a hűtőből a tortánkat és a tetejére halmozzuk a habot.

Díszítés nélkül is mutatós tortát kapunk,de kiválóan lehet díszíteni egy-egy marcipánból készített fenyőfával. Így egy igazán könnyen elkészíthető karácsonyi tortát tudunk varázsolni az ünnepi asztalunkra.



Marcipán fácskák elkészítése:
10 dkg fehér színű marcipánt ketté vágunk és az egyik felét zöld ételfestékkel beszínezzük.
Egyesével kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk,porcukros munkafelületen majd egy nagyobb és egy kisebb fenyőfa alakú sütemény kiszúróval fenyőfákat szúrunk ki belőlük. Mindegyik fába az  aljától kezdve , felfelé tolva egy-egy papír szívószálat szúrunk bele. Egy porcukros felületre tesszük őket és a hűtőbe tesszük hogy megszáradjanak. Érdemes a fákat a torta elkészítése előtti napon elkészíteni!











  Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...