2016. december 8., csütörtök

Pavlova karácsonyi koszorú




Az ausztrálok 1935 októberét jelölik meg a Pavlova torta születésnapjának, ekkor készítette Perthben, a Hotel Esplanade-ben  Bert Sachse cukrász, a híres balerinának és nevezte el Pavlova tortának.
A Pavlova az egész angolszász világban elterjedt,és a karácsonyi édességek között is gyakran megjelenik,egy - egy változata. Ma én egy karácsonyi koszorúként álmodtam tovább ezt a receptet,amit gránátalmával ízesítettem. Remélem nektek is tetszik és sokan kipróbáljátok!


Hozzávalók :
5 db nagyobb tojásfehérje
175 gramm cukor
1 cs. vaníliás-cukor
2 teáskanál kukorica keményítő

2-3 csepp zöld ételfesték


Habüst kikenéséhez:
1 evőkanál ecet
1 teáskanál só

Krémhez:
4 deci habtejszín
3 evk. porcukor
1 cs. Expressz zselatin
2 db gránátalma

Díszítéshez :
Egy pár mentaág



Elkészítése lépésről , lépésre :
Először előmelegítjük a sütőnket.
Gáz sütőnél : 1. fokozaton .
Villany sütőnél: 140 fokra.

Az ecetet a sóval keverjük össze és kenjük ki alaposan vele a habüstöt, majd papírszalvétával alaposan töröljük ki. A tojásfehérjéket, öntsük bele a habüstbe és kezdjük el verni közepes erősségen kb 2 percig, majd adjuk hozzá a keményítőt és fokozatosan a cukrot és a vaníliás cukrot is. 

Vegyük fel a robotgépet a legmagasabb fokozatra és verjük tovább, addig, amíg jó kemény habunk nem lesz. Akkor jó a hab, amikor a habverőről már nem esik vissza az edénybe.
Egy kevés zöld festékkel színezzük be a habot és töltsük át egy habzsákba
Vegyünk elő egy tepsit és vágjunk bele szilikonos sütőpapírt, majd egy 24 cm-es torta karikát rakjunk rá és rajzoljuk körbe.



A vonal mentét követve nyomjuk rá kisebb és nagyobb habokat,addig amíg el nem fogy az összes habunk Így alakítsuk ki a koszorú formánkat.



Előmelegített sütőbe tesszük, de az ajtaját kb egy tenyérnyi távolságra nyitva hagyjuk.
Itt jegyezném meg: hogy akinek villany sütője van ő 140 fokra melegítse elő a sütőt és amikor beteszi a tortát, akkor azonnal vegye le 80 fokra és zárt sütő ajtónál szárítsa.
Mivel a gáz 1. fokozata 160 fok ezért szárítjuk majdnem félig nyitott sütőnél így érjük el kb a 80 fokot. Bármelyik változatot választjuk, egyformán 1 óráig szárítjuk, majd kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk hogy a tortánk a sütőben hűljön ki teljesen.

A gázos sütőben szárítás után bezárjuk a sütő ajtaját és így hagyjuk kihűlni a tortát.
Amikor teljesen kihűlt a habcsók tortánk akkor vizes késsel alá vágunk és így könnyen letudjuk venni a sütőpapírt róla. Egy t
orta tányérra rakjuk a kész kihűlt koszorúnkat



Elkészítjük a krémet:
A tejszínhabot az expressz zselatinnal  , porcukorral kemény habbá verjük,majd egy habzsákba töltjük. 
A  Pavlova koszorú tetejére nyomjuk ki a habzsákból a tejszínhabot,majd a hab szélét egy sávba beszórjuk gránátalmamagokkal. 






A mentaágakat a tortánk oldalába szurkáljuk









Tálalásig a hűtőbe tároljuk.


















Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...