2017. február 5., vasárnap

Amerikai fánkok


A mi szalagos fánkunkhoz hasonlóan a donut is édes, kerek, bő, forró zsiradékban sütött tésztaféle. 
A legfőbb különbség, hogy az amerikai változat közepében vagy hatalmas lyuk díszeleg, vagy meg van töltve valamivel. 
A donut eredete erősen vitatott. Egyesek szerint Amerikába bevándorolt hollandoknak köszönhető. 

Egy másik eredetlegenda szerint egy bizonyos Hanson Crockett Gregory volt az az amerikai, aki 1847-ben egy kereskedőhajó fedélzetén feltalálta ezt az édességet. Saját állítása szerint ekkor még nem töltötte be tizenhatodik életévét. Az újító szellemű hajóinas elégedetlen volt az abban a korban megszokott zsíros fánkkal, hiszen annak közepe sokszor sületlen maradt. Ezért a hajó borstartójával kiszúrta a nyers fánktészta közepét, így az teljesen át tudott sülni. Később pedig megtanította az új technikát édesanyjának.

Farsangi időszak nincs fánk nélkül. 
Egészségünk érdekében bő zsiradék helyett süssük őket sütőben! 
Ma egy ilyen receptet szeretnék veletek megosztani.
Próbáljátok ki!



Hozzávalók:
375 g. liszt
75 g. porcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 dkg friss élesztő vagy egy fél tasak instant élesztő
2 evőkanál olvasztott vaj
1 db tojás
125 ml langyos tej
40 ml natúr joghurt
egy evőkanál kezeletlen héjú reszelt citromhéj

Továbbá: egy 8 cm-es kerek kiszúró és egy 5,5 cm-es kis kör kiszúró

Elkészítése:
A száraz hozzávalókat ( liszt,cukor, fahéj, instant élesztő) összekeverjük egy tálba.
Egy másik tálba összekeverjük a vajat ,a tojást,a joghurtot, és a citromhéjat.
Hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz és a tej hozzáadásával közepes keménységű tésztává gyúrjuk.
( Ha friss élesztőt használunk akkor a tejben oldjuk fel. )
Tapadásmentes felületen addig gyúrjuk a tésztát amíg sima felülete nem lesz.
Az elkészült tésztát cipó alakúra formáljuk és egy tálba rakjuk,majd letakarjuk egy konyharuhával.


Meleg helyre tesszük és egy óra alatt a kétszeresére kelesztjük.


A megkelt tésztát kivesszük a tálból,és tapadás mentes belisztezett felületen átgyúrjuk.
Egy ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és a nagyobb kör kiszúróval 10 db fánkot szúrunk ki a tésztából.


Ezek közepét a kis kör kiszúróval is kiszúrjuk. A kis köröknek nagyoknak kell hogy legyenek mert ha kicsiket szúrunk ki akkor,kelés közben összenőnek és nem lesz lyuk  a fánkok közepén!



Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket kissé távol egymástól,majd letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen a duplájára kelesztjük.




Előmelegítjük a sütőt, 190 fokra gáznál 3 fokozaton. A megkelt fánkokat lekenjük langyos tejjel és betesszük a sütőbe sülni kb 8-12 perc alatt meg is sülnek. A sütési idő mindig függ a sütő milyenségétől.



Akkor készültek el a fánkok ha a tetejük szép aranybarnára sült.
A megsült fánkokat kivesszük a sütőből és azonnal lekenjük a felületét olvasztott vajjal.
Hagyjuk hogy teljesen kihűljenek.



Addig elkészítjük a cukormázat és a csokoládémázat a tetejükre.

Hozzávalók a cukormázhoz:
2 evőkanál porcukor
kevés víz
piros ételfesték

Elkészítése:
A porcukrot annyi vízzel keverünk össze, hogy éppen csak folyós állagú legyen.
Belekeverjük az ételfestéket is és máris készen van.




Készíthetünk több kis tálba különféle színű cukormázat is és ezekkel is bevonhatjuk a fánkok tetejét.

Hozzávalók a csokoládémázhoz:
10 dkg fehér csokoládé
1 teáskanál olaj
3 dkg étcsokoládé

Elkészítése:
A fehér csokoládét az olajjal olvasszuk fel vízgőz felett és hűtsük ki langyosra.
Az étcsokoládét olvassuk fel vízgőz felett és öntsük át egy spicczsákba vagy egy toppingadagoló flakonba. A fánkokat egyesével mártsuk bele a csoki és a cukormázakba,majd a cukros mázas fánkok tetejét szórjuk meg egy kevés dekor cukorral. A csokoládés tetejű fánkok tetejét pedig spricceljük be vízszintesen étcsokoládéval.






Tegyük be a hűtőbe őket 5 percre amíg megkötnek a fánkok tetején a mázak,majd máris tálalhatjuk.








   Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a facebookon is követhetsz!




Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!





Süteményesfüzet megvásárlása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...