2017. február 19., vasárnap

Sushi készítése,lépésről lépésre

Szeretem a sushit és már egy ideje izgat hogyan is készíthetném el itthon.
Hosszas kutakodás után találtam egy receptet ami nekem is tetszett.
Algakonyha írója Bogi, részletesen elmagyarázza hogyan is készítsük el könnyedén és gyorsan.
Nagy lelkesedéssel beszereztem a hozzávalókat és egy esős délután hozzá is kezdtem elkészíteni az első sushinkat.  Azóta már kétszer is elkészítettem, nagyon finomra sikerült és mindegyik kis sushi el is fogyott. Azoknak akik csak maguknak vagy két fő részére szeretnék elkészíteni,ajánlanám hogy felezzék meg az adagot. Mivel a sushi frissen fogyasztható és így biztosan el is fog fogyni és nem megy kárba egy falat sem. 



Hozzávalók :
2 pohár ( 6 dl ) kerekszemű rizs
4 evőkanál almaecet
2 evőkanál agavészirup
( helyettesíthető xilittel )
1 evőkanál himalája só
6 db nori algalapok
wasabi paszta
10 dkg füstölt lacaz
1 db kisebb nem túl érett avokádó
1 db sárgarépa
1/4 kígyóuborka
pár szál metélőhagyma

Elkészítése:
Első lépésben készítsük el a főtt rizst.
Mérjük ki. Tegyük egy szűrőbe és mossuk át alaposan.
Addig öblítsük még a víz majdnem átlátszó lesz.
Így mossuk ki a rizsből a keményítő tartalmát.
Tegyük át egy üvegfedős fazékba és ugyan azzal a pohárral amivel a rizst mértük ki mérjünk rá 
3 pohár vizet. Tegyük rá a fedőt és közepes lángon forraljuk fel. 
Amikor forr a víz vegyük le alatta a lángot a legkisebbre és főzzük addig amíg a lé le nem fő a rizsről. 
Fontos ,hogy a fedőt ne vegyük le róla! 
Az üvegfedő alatt látható amikor a víz elpárolgott a rizsről. 
Ekkor kapcsoljuk ki alatta a gázt és hagyjuk még lefedve pihenni egy fél óráig. 

Amíg pihen a rizs ,egy másik tálkába mérjünk ki 
1 evőkanál Himalája sót, négy evőkanál almaecetet, két evőkanál agavészirupot vagy xilitet, és keverjük el. 


Melegítsük fel annyira hogy a só eltudjon olvadni,majd hűtsük ki.
Ezt az öntetet hívják sushi zu -nak.
Egy üveg jénaiba vagy egy műanyag tálcára öntsük ki a főtt rizsünket.


Öntsük rá az öntetet és egy fakanál segítségével keverjük össze alaposan.
Ha meleg még a rizsünk akkor egy legyezővel hűtsük addig amíg gőzölög a rizsünk.

Készítsük elő a töltelékeket a sushiba.


Az avokádót tisztítsuk meg. Vegyük ki a magját és vékony szeletekre vágjuk fel.
A sárgarépát tisztítsuk meg és vágjuk vékony csíkokra.
A kígyóuborka héját vágjuk le. Vágjuk ketté és emeljük ki a magos részét.
A mag nélküli részt vágjuk fel vékony csíkokra.
A metélő hagymát mossuk meg és töröljük meg szárazra.
A füstölt lazacot vágjuk vékony csíkokra.




Maki sushi – feltekert változat
Norimakit készítünk, aminek az a lényege, hogy az alga kerül kívülre.
A bambuszgyékényre helyezzük rá egy fóliát ,erre a Norilapot a fényesebbik oldalával lefelé fordítva.



Vizezzük be a kezünket, és kézzel kiadagolva fedjük be a Norilapot a rizzsel, úgy hogy hagyjunk ki egy ujjnyi vastag csíkot. 



Alaposan nyomkodjuk rá egyenletes vastagságban a rizst,ha szükséges vizezzük be még a kezünket. Egy keveset a wasabi pasztából az ujjunkra teszünk és egy vékony csíkot húzunk a rizsre.
Töltsük meg egy csíkban a felvágott avokádóval,répával,uborkával,metélő hagymával és a füstölt lazaccal.





Tekerjük fel a gyékény segítségével. 
A szabadon hagyott algalap végét egy kevés vízzel kenjük át és így tekerjük tovább. 


A gyékény segítségével szorosan formáljuk még tovább.
Végül vizezzünk be egy éles kést és szeleteljük fel. 
Minden szeletelés előtt mártsuk vízbe a késünket.
Szeletelés: Először vágd ketté,majd azokat is ketté.










Szójaszósszal, wasabival és sushigyömbérrel kínáljuk.











4 megjegyzés:

  1. Köszönöm a segítséget, ki fogom pórálni a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszik.
      Üdvözlöm az olvasóim táborában.

      Törlés
  2. Ezt kipróbálom, hát ha......?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon remélem hogy sikerülni fog! Várom a visszajelzésed.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...