2017. február 18., szombat

Szárnyas kocsonya torta



Hozzávalók :
2 db pulyka szárny
4 db pulyka felső combfilé
1 db vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
1 db fehér répa
1 evőkanál szemes rózsabors
1 teáskanál só
1 mokkáskanál kurkuma
3 csomag ( Böllér ) kocsonya fűszerkeverék
1 csomag ( Szilas ) étkezési zselatin por
16 db fürj tojás

Továbbá : 15 és egy 23 cm-es kerek kapcsos tortaforma és egy tetszőleges kerámia béka.

Hozzávalók a mártáshoz:
350  g. tejföl
1 teáskanál mustár
4 evőkanál majonéz
Ízlés szerint só, őrölt bors
1 kávéskanál füstölt csípős pirospaprika

A mártás elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük be a hűtőbe.

A kocsonya elkészítése:
Vegyünk elő egy 9 literes fazekat.
Tegyük bele a megmosott pulykahúsokat és öntsük fel annyi hideg vízzel hogy a fazék füléig érjen.
Fedjük le és forraljuk fel. Forralás után vegyük le alatta a gázt a legkisebbre és habozzuk le.
Adjuk hozzá a megtisztított vörös és fokhagymákat,a sárgarépát és a fehér répát, a rózsa borsot, a kurkumát és a sót.
Lassú tűzön kb 3- óráig főzzük.  Addig főzzük amíg a pulyka szárny csontjairól le nem válik a hús.
Közben egy másik edényben főzzük meg a fürj tojásokat és pucoljuk meg.
Ezután szűrjük le a húslét egy másik fazékba. Egy pohár vízbe oldjuk fel a kocsonya fűszerkeveréket és a zselatint majd adjuk hozzá a leszűrt léhez. Tegyük fel újból a gázra és forraljuk fel.
A húsokat szedjük szálaira és tegyük egy másik tálkába.
A tortaformákat béleljük ki folpackkal. A nagyobbikat félig töltsük meg a kis darabokra szét szedett húsokkal,majd a felforrt léből mérjünk rá a forma pereméig. A kisebbik tortaforma aljába rakjuk bele a fürj tojásokat. Erre annyi húst rakjunk hogy a formánkat félig megtöltse. Mérjünk rá annyi levet ami teljesen ellepi,vagyis a forma pereméig. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára dermedni.

A maradék húst tegyük egy nagyobb magasabb jénaiba és mérjük rá a maradék levünket.
Ezt is tegyük be a hűtőbe.

Másnap.
A torta összerakásához csak a formákban megdermedt kocsonyákat használjuk fel.
Egy nagyobb tálcára ráborítjuk a nagyobb tortaformában elkészített kocsonyát.


Lehúzzuk róla a fóliát. Erre ráborítjuk a kisebb formában lévő kocsonyánkat és erről is lehúzzuk a fóliát.


A mártás egy részét egy sima csöves nyomózsákba töltjük és feltuffoljuk vele a tortánkat.


A felső emeleti tuffokra tegyünk kisebb szeletekre felvágott tojásokat, majd ültessük a közepébe a kerámia békát. ( A béka elhagyható,de nálunk Miskolcon ez kötelező )




A kész kocsonya tortát hasonló módon szeleteljük fel mint az édes tortákat.
Minden szelethez kínáljuk a mártásból egy friss puha kenyér kíséretével.










Süteményesfüzet megvásárlása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...