2017. március 5., vasárnap

Medvehagymás juhtúrós sztrapacska,sült oldalassal tálalva

Nagy kedvencünk a juhtúrós sztrapacska sült oldalassal. 
Anyukám ezt mindig úgy készítette ahogyan a nagy könyvben meg van írva. 
Hagyományos fehér lisztből készült a tészta és fokhagymás zsírban sütötte le hozzá az oldalast. 
Most nem ezt a receptet hoztam el nektek,de ebből a receptből született meg egy kicsit átformált könnyebben emészthető sztrapacska receptem. 
A tésztája két fajta teljes kiőrlésű lisztből készült és hozzá igyekeztem a sült oldalast is zsír nélkül elkészíteni. 
A végeredmény tökéletes lett. Az íze nagyon finom. Próbáljátok ti is ki!


Hozzávalók a sztrapacskához:
1 kg burgonya
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál só
1 db tojás
Kevés tej

Továbbá :
25 dkg juhtúró
25 dkg kockázott bacon szalonna
1-2 evőkanál olaj
Ízlés szerint só, bors
egy csokor medvehagyma ( lehet fagyasztott is )
Elkészítése :
Az olajon megpirítjuk a bacont, és félre tesszük.
A burgonyát meghámozzuk és kis lyukú  reszelőn lereszeljük.
Hozzáadjuk a sót, a tojást , és a liszteteket, majd annyi tejet amivel galuska jellegű tésztát tudunk kikavarni.  Jól összedolgozzuk, egy kanállal. A tészta ne legyen túl sűrű!
A tésztát, forrásban lévő  sós vízbe szaggatjuk nokedliszaggató segítségével, és
 kb. 6-8 percig főzzük. 
Az olajon megpirítjuk a bacont. majd hozzáadjuk a finomra összevágott medvehagymát.
( Fagyasztott medvehagymát használunk ,akkor nyomkodjuk ki belőle a vizet) 
A kész tésztát leszűrjük és meleg vízzel átmossuk, majd összekeverjük a pirított baconös medvehagymával. Együtt átmelegítjük és végül belekeverjük a juhtúrót,és ízesítjük sóval borssal.
Hozzávalók a sült oldalashoz:
2 kg sertésoldalas
4 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
125 ml szójaszósz
125 ml ketchup
60 ml. méz
1 teáskanál kínai ötfűszerkeverék
2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A húst megmossuk, megtöröljük. A többi hozzávalót összekeverjük, néhány evőkanállal félreteszünk,a, többivel bekenjük az oldalast.A sertésoldalast a húsos felével lefelé a tepsibe tesszük. A sütőt 200 fokra( ,gáznál 7-es fokozatra ) előmelegítjük. A sertésoldalast 40 percig sütjük, majd megfordítjuk,és megkenjük a félretett páccal,majd még 10 percig tovább sütjük.

Az így elkészült oldalast deszkára tesszük és a csontok mentén feldaraboljuk,és a sztrapacskával tálaljuk.

A recept megjelent 2017 /1 Küldd el recepted  Vasárnapi menü különszámában is.











                                                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...