2017. április 17., hétfő

Bajmóci várkastély

Romantikus, mesebeli várkastélyban jártunk.
Az egész Felvidék legnépszerűbb és leglátványosabb várkastélya az ősparkkal övezett domb tetején álló festői, romantikus stílusú bajmóci kastély. A kitűnő állapotban lévő, alig több mint százéves épület több nemzetközi filmforgatás helyszíne, szellem- és kísértetfesztiválnak otthont adó mesés kastély. Parkjában, a gyerekek nagy örömére, állatkert is található, ezzel is rendkívül vonzóvá téve a térséget célba vevő kirándulókat.
Mint mindig most is készítettem nektek egy jó pár fotót a kastély külső-belső tereiről és az alatta fekvő cseppkő barlangjáról is. A kastély látogatása után sétáltunk egyet az állatkertben ahol szebbnél szebb állatokat nézhettünk meg. Remélem sikerül kedvet csinálni nektek egy Bajmóci kiránduláshoz és ha tehetitek el is látogattok egy hétvégén.


Cseppkő barlangban készített fotóim


Bajmóci állatkertben készített fotóim
A kastély története

Az eredeti vár már a magyar honfoglalás korában is állhatott, a monda szerint egy Bojnik nevű rablólovag építtette. A Zobori apátság levele az első írásos emlék a vár létéről 1113-ból. Eredetileg favár, majd kővárrá Kázmér ispán leszármazottai építik át. A mészkőtufa dombon épült erősség a király birtokából Csák Máté kezébe került, később ismét a királyé, majd Mátyás fiáé, Corvin Jánosé lett. Corvin János ellen itt követtek el sikertelen merényletet. 1527-ben a nagyhatalmú Thurzó család vette birtokba, akik az akkori gótikus kastélyt reneszánsz stílusban alakították át. 1637-ben a Pálffy család szerezte meg a várat. A törökök két ízben is ostromolták, de bevenni nem tudták.

A várat 3 millió aranykoronás költséggel gróf Pálffy János alakíttatta át Huber József építésszel 1889-1910 között a Loire menti francia várkastélyok mintájára, a ma is látható romantikus stílusú épületre. A gróf nem érhette meg álmai kastélyának elkészültét 1909-ben agglegényként halt meg Bécsben. Nagy értékű műkincseket gyűjtöttek itt a Pálffyak, és a gróf még halála előtt úgy rendelkezett, hogy a gyűjteményt, ill. a kastélyt mutassák meg időnként a nagyközönségnek. A két világháború között még a híres cipőgyáros Bata tulajdonában is volt a várkastély. A II. világháború után állami tulajdon lett, múzeumi és rendezvényközponti szerepet betöltve.

2 megjegyzés:

  1. Ti ismét nagyon szép helyeken jártatok, és művészi minőségű fotókkal illusztráltad az élményeiteket! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...