2017. április 17., hétfő

Csokoládéval díszített hímes tojás sütemény


Gasztroajándéknak készítettem egy kedves kis fiú számára.
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg xilit
10 dkg méz
5 dkg vaj
2 egész tojás
45 dkg liszt
1/2 evőkanál szódabikarbóna
csipet só



Továbbá a sütéshez 5 db 25 cm-es ovális (tojás forma ) alakra kivágott, szilikonos sütőpapír és egy
 25 cm-es tojás alakú  kiszúró vagy méretre vágott papír sablon. 

Hozzávalók a csokoládé díszítéshez:

10 dkg étcsokoládé + 1 teáskanál olaj
10 dkg fehér csokoládé + 1 teáskanál olaj

Továbbá : két darab topping adagoló, vagy egy sima csővel ellátott nyomózsák.



Elkészítése :
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, gáznál 3. fokozaton.
A tésztához, a mézet, a vajat és a xilitet összemelegítjük, de nem forraljuk fel !
A száraz hozzávalókat egy tálba kimérjük és összekeverjük.
A langyos mézes keverékbe keverjük a tojásokat és beleöntjük a lisztes keverékbe, majd összegyúrjuk. Öt
 részre osztjuk a tésztát és egyesével köralakot nyújtunk ki ,majd ovális alakokat szúrunk ki belőlük. ( Ha nincs kiszúrótok akkor vágjatok ki kemény papírból egy 25 cm-es tojás alakú sablont és a sablon mellett vágjátok körbe) 

A kivágott lapokat, külön külön, a szilikonos sütőpapírokon kb 6 perc alatt megsütjük,majd teljesen kihűtjük.

A kihűlt lapokat lekvárral megtöltjük. 

A felső lap üresen marad ezt díszítjük tovább a csokoládékkal.
A csokoládékat külön-külön felolvasztjuk vízgőz felett az olajjal,majd áttöltjük a topping adagolókba,vagy a nyomózsákokba. Váltakozva csíkokat húzunk szorosan egymás mellé,mind addig amíg teljesen be nem fedjük a tojásunk tetejét. Egy hurkapálcikával felülről lefelé összehúzzuk a csíkokat kb a háromnegyed részéig. A többit úgy hagyjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
Ajándékba szeretnénk elkészíteni akkor csomagoljuk be folpackkal és kössük át egy színes masnival.









Csokoládéval díszített hímes tojás sütemény készítése videó képekben:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...