2017. április 2., vasárnap

Húsvéti morzsás babka

Az Oroszok  Húsvétvasárnap sütik ezt a finom kalácsot.
A morzsás babkát egész Kelet-Európában kínálják a húsvéti fogások mellé.
Ma megmutatom nektek hogyan is készítik,és ha van kedvetek próbáljátok ki!
Nagyon finom.




Hozzávalók a tésztához:
2 csomag ( 14 g. ) szárított instant élesztő vagy 30 g friss élesztő
125 ml. langyos víz
120 g. cukor
180 ml. langyos tej
fél teáskanál só
1 teáskanál vaníliakivonat
90 g. puha vaj
600 g.liszt
 3 db tojás

Hozzávalók a csokoládés töltelékhez:
50 g. kakaópor
150 g. cukor
120 g. durvára vágott sós mogyoró

Hozzávalók a morzsás rátéthez:
150 g. barna cukor
75 g. liszt
1 teáskanál fahéj
fél teáskanál reszelt szerecsendió
60 g. puha vaj

Elkészítése:
A sütőt 180-fokon ( gáztűzhelynél 4-es fokozaton) előmelegítjük.
Kivajazunk és kilisztezzünk két 23 x 13 cm-es kenyérsütő formát.
Az élesztőt egy nagy tálban elkeverjük a vízzel és 1 teáskanál cukorral,majd kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. Belekeverjük a maradék cukrot,tejet,sót,vaníliakivonatot, és 60 g. vajat.
A robotgép tésztakeverőjét alacsony fokozatra állítva,belekeverünk 300 g lisztet,és kb. 5 perc alatt sima tésztát készítünk. Egy tojást szétválasztunk,a fehérjét félre rakjuk a kenéshez.
Magasabbra vesszük a robotgép fokozatát és belekeverjük egyenként a tojássárgáját és a többi tojást.
A maradék lisztből csak annyit keverünk hozzá hogy a tésztánk sima és kissé ragadós legyen.
( Előfordulhat hogy felveszi az összes lisztet is. Ez mindig a tojások nagyságától függ)
A kész tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk. Cipót formálunk,és áttesszük egy másik tálba.
Folpackkal letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Kb. 1-óra.

A töltelékhez a kakaót és a cukrot egy kis tálban összekeverjük.
Gyors mozdulatokkal átgyúrjuk a meg kelt tésztát és kétfelé osztjuk.


A fél tésztákból 25 x 50 cm-es téglalapokat nyújtunk.


A maradék 60 g. vajat felolvasztjuk és a kinyújtott tészták tetejét megkenjük vele úgy hogy körben a szélein 1 cm-es szegély maradjon ki.


A tölteléket és a durvára vágott sós mogyorót elfelezzük és a tésztákra szórjuk.


A hosszú oldalánál kezdve mindegyiket szorosan feltekerjük,és a végeket visszahajtjuk.




 A két tésztatekercset az előkészített tepsikbe helyezzük,és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük,amíg a duplájára nem nő.



A rátéthez a barna cukrot a lisztet,a fahéjat és a szerecsendiót egy kis tálban összekeverjük,majd a felkockázott vajjal összemorzsoljuk. A félretett tojásfehérjét egy kissé felverjük,megkenjük vele a tekercsek tetejét és megszórjuk a fahéjas morzsával.



Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsokat,majd rácsra téve kissé hűlni hagyjuk,majd melegen kínáljuk.





Húsvéti morzsás babka készítése videó képekben:







Süteményesfüzet megrendelése itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...