2017. április 4., kedd

Vörös borlekváros túrós pitetorta



Linzertészta hozzávalói :
15 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
10 dkg hideg vaj kockákra vágva
1 db tojássárgája
Túrótöltelék hozzávalói :
0,5 kg túró
2 evőkanál búzadara
2 db tojássárgája tojás
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
Tojáshab hozzávalói :
3 db tojásfehérje
15 dkg cukor
kevés víz

Továbbá : a készre sült lap lekenéséhez kb. 4 evőkanál vörös borlekvár és a megsült pite közepére szintén 4 evőkanál borlekvár
Sütéshez : egy kerek pitesütő forma
Én ezt a borlekvárt használtam Vörös borlekvár

Elkészítése :
Előmelegítjük a sütőt 180 - fokra, gáznál 3- fokozaton.
Egy tálba kimérjük a lisztet, a porcukrot, és a sütőport, majd összekeverjük.
A hideg vajat kisebb kockákra felvágjuk és összemorzsoljuk a száraz hozzávalókkal, majd bele gyúrjuk a tojássárgáját is.
Fontos, hogy gyorsan dolgozzuk össze tésztává, mert ha sokáig gyúrogatjuk, akkor leég a tésztánk,
Ez a kifejezés azt jelenti, hogy ha megpuhul a vaj akkor ragacsos lesz a tésztánk, és kezelhetetlenné válik .
Folpackba csomagoljuk és 10 percre hűtőbe rakjuk,

Pihentetés után, a forma méretével megegyező körlapot nyújtunk és a kivajazott kilisztezett piteformába rakjuk. 



Lelógó széleit levágjuk és egy villával megszurkáljuk és berakjuk a sütőbe sülni. 


A sütési idő kb 10 perc , akkor jó ha a tészta széle elkezd barnulni, ilyenkor vegyük ki és hagyjuk hogy langyosra kihűljön. 
Közben elkészítjük a túrótölteléket.
A töltelék hozzávalóit, kimérjük egy tálba és alaposan összekeverjük.



A langyosra hűlt kész linzerlapunkat megkenjük a lekvárral és erre halmozzuk rá a túrótölteléket , majd egyenletesen elkenjük rajta.



A közepére kör alakban rákenjük a borlekvárt.

Félre tesszük és elkészítjük a tojáshabot a tetejére.

10 deka cukrot kimérünk egy kis lábasba és éppen csak annyi vízzel öntjük fel ami a cukrot épp ellepi.

Feltesszük főni de nem keverjük meg, így főzzük jó sűrűre. Akkor jó ha már forr és gyöngyöződik a teteje. 

Közben a maradék cukrot a tojásfehérjével kemény habbá verjük, és kis adagokban hozzákeverjük a forró cukorszirupot,  amivel együtt is tovább verjük.



Akkor jó a hab, ha fejjel lefelé fordítjuk az edényt és olyan kemény a habunk, hogy nem esik ki belőle.
A kész habot csillagcsöves nyomózsákba töltjük és a lekvár mellett körbe tuffoljuk.


Cukrász fáklyával   karamellizáljuk a tojáshabot. 


Ha nincs  cukrász fáklyánk mérsékeljük a sütő hőfokát  80 fokra és tegyük be kb. 5-6 percre szárítani. Akkor jó a hab amikor a széle elkezd barnulni.Ilyenkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk hogy teljesen kihűljön. Ha kihűlt, vizes meleg késsel szeleteljük fel.








Vörös borlekváros túrós pitetorta készítése videó képekben:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...