2017. június 27., kedd

Házi hájas sütemény

Gyerek koromban édesanyám sokat sütött nekünk hájas tésztából készített süteményeket.
Lekvárral,dióval,mákkal,túróval töltötte meg és mi mindig alig vártuk hogy elkészüljön és mimnél hamarabb lakmározzunk belőle. Ma ezt a receptet hoztam el nektek. Próbáljátok ki!



Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
4 db tojássárgája
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál fehér bor ecet
3 dl. langyos víz
10 g. só

Hozzávaló a hájas alaphoz:
80 dkg sertésháj
50 dkg liszt
4 evőkanál birsalma házi pálinka
( helyettesíthető: bármilyen házi fehér pálinkával)

Elkészítése:
A hájat beáztatjuk meleg vízbe amibe teszünk egy evőkanál ecetet.
20 perc áztatás után leöblítjük és megtisztítjuk a hártyától.
Ledaráljuk,majd a liszttel és a házi pálinkával összegyúrjuk.
Puha állagúnak kell lennie.
Szoba hőmérsékleten hagyjuk,amíg a tésztát összeállítjuk.

A tésztához, a lisztet a tojássárgákat, a tejfölt,az ecetet, langyos sós vízzel összegyúrjuk.
Puha rugalmas tésztát kapunk,amit lisztezett munka felületen téglalap alakúra kinyújtunk.
A hájat három részre vágjuk.
Az egyik darabot elosztjuk a tészta felületén és összehajtjuk,majd hűtőben pihentetjük egy fél órát.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
Ezután három részre osztjuk a tésztát és egyesével kb. egy ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
10 x10 cm-es kockákra felvágjuk majd mindegyik közepébe egy-egy kis kanál házi lekvárt rakunk.
Hajthatjuk párna alakra vagy össze csíphetjük a négy sarkát a tésztának,majd szilikonos sütőpapírral fedett sütő lemezre tesszük őket.
Előmelegített forró sütőben megsütjük,majd még forrón porcukorba forgatjuk.

Praktikus tanács:
Az összes  hájas tésztát nem muszáj betölteni ,le is fagyaszthatjuk és szoba hőmérsékleten kiolvasztva megtölthetjük és hasonló módon kisütjük.








Házi hájas sütemény készítése videó képekben:





A recept megjelent a 2017. Küldd El A Recepted / 6. Júniusi számában




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...