2017. június 19., hétfő

Kirándulás a János-hegyre gyermekvasúttal

A Gyermekvasút a főváros egyik különleges, a maga nemében páratlan látványossága. A budai hegyvidék kirándulóhelyeit összekötő kisvasút, ahol a különböző beosztásokban iskolás korú gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot. A kisvasút vonala Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart. Út közben érinti a Normafát, Csillebércet, János-hegyet és a Szépjuhásznét. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében fekszenek.
Amikor én még kisiskolás voltam a gyermekvasutat úttörővasútnak hívták. A vasúton szolgáló gyerekek piros nyakkendőt viseltek és úttörő egyenruhát hordtak. A lányok és a fiúk egyenruhája egyetlen egy dologban különbözött ,mégpedig abban hogy a fiúk élre vasalt sötétkék nadrágot,míg a lányok térdig érő mély rakású sötétkék szoknyát hordtak.  A kisvasútnak kettős célja volt. Egyrészt biztosítson eljutási lehetőséget a szintén akkor épülő csillebérci gyermektáborhoz, másrészt a kisvasút üzemeltetésébe bevont tíz-tizennégy éves gyerekekkel megismertesse és megkedveltesse a vasúti közlekedést.
 A Gyermekvasút a budai hegyekben kirándulók körében is hamar népszerűvé vált. A vasútvonal a környék főbb kirándulóhelyeinek közelében halad. Az állomások és megállóhelyek kellemes erdei séták kiindulópontjaként szolgálnak. Az 1950-es és 1960-as években évente átlagosan hétszázezren utaztak a vonatokon. A rendszerváltozás évében az Úttörővasúton is jó néhány dolgot megváltoztattak. Az intézmény nevét Gyermekvasútra módosították. Az úttörőszövetség kivonult a gyermekközösség működtetéséből, a kisvasút teljes egészében a MÁV hatáskörébe került. Néhány állomás új, minden szempontból semleges megnevezést kapott. A kisvasutasok vörös nyakkendőjét világoskék színűre cserélték. Nem olyan rég mi is úgy döntöttünk hogy egy kicsit nosztalgiázunk és gyermekvasúttal megyünk fel a János-hegyre. Úgy gondolom jól döntöttünk,mert igazán nagy élmény volt látni a gyerekek lelkesedését és azt hogy milyen odaadóan végzik munkájukat. Szokásomhoz híven hoztam nektek egy pár fotót és ha van kedvetek egyszer utazzatok ti is a gyerekekkel biztosan nem fogjátok megbánni.


János-hegyA Gyermekvasút bővebb történetéről ezen a linken olvashatok 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...