2017. július 14., péntek

Festetics kastély Keszthely
Június közepén Keszthelyen nyaraltunk. A városban sok érdekes látnivaló van,annak aki nem csak a Balaton partján akarja eltölteni az egész napját. Az egyik legszebb ékköve Keszthelynek a Festetics kastély. A Festetics család 1739-ben lett a keszthelyi uradalom birtokosa. Első kastélyuk 34 helyiségből állt és berendezésekor nem a fényűzés, hanem a praktikusság volt a fő szempont. A család felemelkedésével együtt gazdagodott a kastély kialakítása és berendezése, mígnem elérte a ma is látható, 101 helyiséges nagyságát, melyhez olyan igényes belső berendezés tartozott, amely már királyi családok tagjainak a fogadására is méltó volt. Érdemes  komplett jegyet vásárolni és rászánni egy napot így mindent alaposan megtudunk nézni. A kastélyban a főúri életformát tekinthetjük meg.
A 18 termet magába foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára. A Festetics-kastély parkjában álló pálmaházat 1880-ban Gróf Festetics (II.) Tasziló építtette a francia H. Cels tervei alapján. Szerkezeti elemei a párizsi Gustave Eiffel műhelyében készültek. Eredetileg a kastély nagyméretű pálmáit és dézsás növényeit gondozták itt – „növényszanatóriumként“ szolgált. Ma trópusi és mediterrán növényvilág legszebb fajtáit láthatjuk.
A kertjében egy egyedül álló kacsás tó található ahol különleges madár fajtákat nézhetünk meg.
A kastélykert központjában az istálló-kocsiháza található,ahol egykor az emeleti részen a lovászok,és a kastély személyzete volt elszállásolva. Ma itt tekinthetjük meg a Európa egyik legnagyobb  és legsokszínűbb kocsi , és hintókiállítását. A kocsi múzeum épülete mellett,kissé elhagyva a kastélyt található a vadászati múzeum. A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetünk meg. 
A kastélyt a főbejáratán elhagyván a város főutcáján folytathatjuk tovább a nézelődést ,mégpedig az Amazon ház látogatóközpontban,ahol a Főúri utazások, úti kalandok címmel az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét nézhetjük meg.


Nagyon sok fotót készítettem . Fogadjátok szeretettel!Pálmaház


Kocsi és hintó kiállítás:Kastély kávézó:
Festetics kastély videó képekben:Vadászati kiállítás: 
Fotóim videó képekben:

Amazon ház látogató központ

Amazon ház látogató központ
Főúri utazások, úti kalandok című kiállítása 
2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű képeket készítettél! A kastély engem 28 évvel ezelőtt gyerekként is lenyűgözött. Keszthelyen és környékén pedig rengeteg látnivaló van. Tavalyelőtt, amikor ott nyaraltunk, mi is bejártuk az összes múzeumot és kiállítást. Annyi volt a program, reggeltől estig úton voltunk minden nap. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm.
    Mi is annyit mentünk,de megérte.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...