2017. augusztus 6., vasárnap

Lillafüredi vízesés
A Lillafüreden eredő, közel húsz kilométer hosszú Szinva-patak kelet-nyugati irányban szeli át Miskolcot és a Sajó folyóba torkollik. Nem volt ez azonban mindig így: csak a Palotaszálló építése kapcsán alakult ki a patak ma ismert medre. A korábban készült képeken látható, hogy a Garadna-patak által is táplált tó délkeleti oldalán források és a Szinva vize is táplálták a tavat. A tó északkeleti végében alakították ki azt a zsilipet, amely a vizet a „kis vízesés”-be vezette, s a Szinva vize továbbfolyt a településeken. 1928-ban már a Palotaszálló parkjának határát a Szinva új medre jelentette, s az a sziklafalról lebukva alakította ki a „nagy vízesést”, amely 20 méteres magasságával hazánk legmagasabb vízesése.

Azóta a Szinva forrás vizét bekapcsolták Miskolc ivóvízellátásába, ezért a szárazabb, aszályosabb időszakokban a patak felső medre kiszáradhat. A nyári turisztikai szezonban gépi segítséggel emelnek át annyi vizet a Hámori-tóból, hogy a vízesés látványa a csapadékszegényebb időben is megmaradjon.A vízesés nemcsak a hóolvadás idején vagy nyáron nagyszerű látvány, télen a megfagyott zuhatag jégcsapjai kedvenc témái a fotózás szerelmeseinek. 
A megfagyott vízesés a Jégvarázs hangulatát idézi.Olyan mintha egy mesébe csöppennél bele és teljesen elvarázsol a látványa.
A függőkertben található Vízesés teraszáról csodálatos, közvetlen közeli kilátás nyílik az ország legmagasabb, 20 m magasból lezúduló Szinva vízesésére. 


A linkekre kattintva megnézhetitek a függőkertben és 2017 -es téli fotóimat is!

Készítettem nektek egy videót is hogy ti is átéljétek ez a csodát!

Anna-barlang bejáratánál:


Függőkert teraszáról: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...