2017. szeptember 19., kedd

Róma ahogyan én láttam.

Gyertek velem egy izgalmas Római sétára!
Még húsvétkor elterveztük hogy az idén szeptemberben Rómába utazunk egy pár napra a gyerekekkel együtt. A lányom már többször járt Rómában ezért szerencsések voltunk mert Biankám és a vőlegénye megszervezték az egész utat számunkra. Nekünk szinte semmit nem kellett tennünk csak a bőröndbe bepakolni és máris útnak  indulhattunk. Repülővel mentünk Budapestről ami kb. egy óra húsz perc alatt ott is volt Rómában. Hűvös őszi időben indultunk és meleg nyárba érkeztünk.A külvárosban béreltünk egy lakást,ami igazán igényesen be volt rendezve,és 4 metró megállóra volt a Colosseumtól és a belvárostól. Az egyik nap megnéztük a Colosseumot és a Forumot. A következő napot a Vatikánban töltöttük. Mindenhol sokat sorakoztunk,de a látvány mindig kárpótolt  minket.Ennyi turistát  életemben nem láttam mint ott.. Ezért mindenhová érdemes reggel elindulni hogy legyen mindenre idő és mindent alaposan meg is tudjunk nézni. Mi is így tettünk és kora délutánra végeztünk is. Nagyokat  sétáltunk a belvárosban és jókat ettünk. Szinte minden utca sarkon van egy fagyizó,cukrászda és pizzéria..Sajnos az utolsó napunkon szakadt az eső ezért csak délután tudtunk egy keveset még sétálni a városban. Nagyon jól éreztük magunkat és sok fotót készítettem amiket majd meg is osztok veletek. Annyi szép helyen voltunk hogy úgy döntöttem nem sűrítem egy bejegyzésbe az élményeinket,inkább helyszínenként írok nektek egy-egy bejegyzést róla.
Ebben a bejegyzésben bemutatom Róma városát nektek a fotóimon keresztül úgy ahogyan én láttam.
A Vatikánt , a Colosseumot, és a Forum Romanumot pedig a következő bejegyzéseimben nézhetitek meg. Innen is át tudtok lapozni ha a megfelelő linkekre kattintotok. Remélem egy kicsit így ti is részesei lehettek ennek a Római kirándulásunknak és ha van rá lehetőségetek egyszer ti láthatjátok mind ezt élőben. Hiszen tudjátok : Minden út Rómába vezet!

Colosseum / Róma
( A fenti linkekre kattintva a következő három bejegyzésemet tudjátok megnézni ! )

Róma ahogyan én láttam.

Viktor Emmánuel emlékmű


A II. Viktor Emmánuel számára épített emlékmű nagyon megosztja Róma lakóit. Vannak akiknek tetszik, de vannak akik szerint túl nagy és nem illik bele a városképbe. Az biztos, hogy hatalmas épület, méltó emléket állít az egységes Olaszország első királyának, II. Vittorio Emanuele-nek. 1895-ben, Guiseppe Sacconi tervei alapján kezdték meg az építését, majd 1935-re készült el a mű, mely fehér márványból készült. Az I. Világháborúban elhunytak emlékére, ismeretlen katona sírja is megtalálható az épületben illetve egy örökmécses is.Az itt készített kis videót a linkre kattitva nézhetitek meg!Forum Romanum (Foro Romano)
Palatinus és a Capitolium domb között fekszik, az évszázadokon át nyüzsgő ókori Róma szívében, mely a Birodalom politikai és kereskedelmi központja volt. A 220 méter hosszú, 35-50 méter széles területen több, mint ötven nevezetesebb épület található. A mai kőtörmelékek és -halmok, századok koptatta kövek egykoron a világ közepét jelentették.

Colosseum
A világ legnagyobb és leghíresebb amfiteátruma a Colosseum. Az építkezés Vespasianus császár idején 72-ben kezdődött és fia, Titus avatta fel 80-ban. Építése kevesebb, mint 10 évig tartott, ez fantasztikus teljesítmény volt a maga idejében. A Colosseum kegyetlen látványosságok színhelye volt, gladiátorviadalokkal, állatküzdelmekkel és hajócsatákkal szórakoztatták a népet. Az 50 000-75 000 néző befogadására alkalmas amfiteátrum 80 bejárattal rendelkezett. Évszázadokon keresztül pusztították tüzek és földrengések, számtalanszor ostromolták, volt idő, mikor Róma egy egész negyede lakott benne. Mégis, romjaiban is a Római Birodalom nagyságának és hatalmának legfenségesebb szimbóluma maradt.
Vatikán
A világ legkisebb nemzetközileg elismert független államában, a katolikus világ központjában, a Vatikánban áll a Szent Péter Bazilika. A hatalmas templom Róma négy nagy bazilikájának egyike, a templom a Vatikán legkiemelkedőbb épülete, kupolája uralja Róma egész látképét. A bazilikát a legenda szerint Péter apostol, az első pápa keresztre feszítésének helyén emelték. A bazilika méretei elképesztőek, 1989-ig ez volt a világ legnagyobb katolikus temploma, mikor is Elefántcsontpart fővárosában, Yamoussoukroban található bazilika megelőzte. Területe 2,3 hektár, hossza 211 méter, legnagyobb szélessége 186 méter, legnagyobb magassága 132 méter, befogadóképessége kb. 60 000fő. A jelenlegi épület építése 1506 -ban kezdődött és  1615-ben  fejeződött be . Sok híres művész dolgozott az épületen : Michelangelo tervezte csodálatos kupolájába lifttel, majd pedig 320 lépcsőfok megmászásával fel lehet jutni, ahonnan csodás kilátás nyílik Rómára és a Bernini tervezte Szent Péter térre. A templomban található számos jelentős művészeti alkotás között talán a leggyönyörűbb Michelangelo Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása.

A miniállam, a Vatikán fő látványossága a Szent Péter-tér, a Szent Péter-bazilika, a Sixtus-kápolna, és a 14 csodálatos vatikáni múzeum. A múzeumokat a 16. században alapították, és  a Vatikán büszkélkedhet a világ egyik legfontosabb és legnagyobb művészeti gyűjteményével. Külön említésre méltó a Vatikáni Múzeum csigalépcsője , a Raffaello szobák és a finoman díszített Sixtus-kápolna. II. Gyula pápa védnöksége alatt 1508 és 1512 között Michelangelonak köszönhetően született meg az 540 m2 területével a világ legnagyobb egybefüggő freskója és egyik legszebb művészeti alkotása.

Séta a belvárosban.


Piazza Navona
A templomokkal és palotákkal körbevett téglalap alakú tér, a Piazza Navona, Róma egyik leghíresebb tere, melynek helyén egykoron Titus Flavius Domitianus római császár stadionja állt. Az aréna nagyobb volt, mint a Colosseum: 270 méter hosszú és 55 méter széles; nagyjából 33 ezer ember fért el benne. Elsősorban ünnepségekre és sporteseményekre használták. A középkorban római kocsiversenyeket, és a tér elárasztásával hajós vízi játékokat is rendeztek, a szökőkutak lefolyóinak elzárásával. A teret három barokk szökőkút díszíti. A Piazza Navona pezsgő, hangulatos, tökéletesen olaszos helyszín, amely éjjel-nappal egyedi hangulatot áraszt. 


Séta és nézelődés a kis utcákban.


Trevi kút (Fontana di Trevi) 
Róma legnagyobb szökőkútját 1762-ben Nocola Salvi tervei alapján készítették el. A világhírű barokk szökőkút három út találkozásánál épült, innen származik elnevezése is: Trivium. A 20 méter széles és 26 méter magas központi szoborcsoportja Neptunuszt és a tritonokat ábrázolja. Eredetileg az „Aqua Virgo” vízvezeték kivezető pontja. Itt játszódik Federico Fellini Az édes élet című filmjének ikonikus jelenete Anita Ekberg és Marcello Mastroianni főszereplésével. A babona szerint, aki a jobb kezével a bal válla felett áthajít egy pénzérmét, az biztosan visszatér Rómába! Az érméket minden éjszaka a Caritas nevű segélyszervezet összegyűjti a medence mélyéről és ebből az összegből Róma szegényeit támogatják.Spanyol lépcső (Scalinata della Trinità dei Monti) 
Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője a 138 lépcsőfokból álló Spanyol lépcső. A Via dei Condotti végén emelkedő pazar építmény a barokk Róma egyik jellegzetessége. A monumentális díszlépcső a Piazza di Spagna nevű hangulatos teret köti össze a lépcső tetején álló Trinitá dei Monti nevű templommal. A lépcsőt Francesco de Sanctis és Alessandro Specchi tervezte. Szépsége mellett hangulata is lenyűgöző, mindig tele van helyiekkel, turistákkal, fiatalokkal, és szerelmespárokkal.Esti séta a Spanyol lépcsőnél

Angyalvár (Castel Sant ‘Angelo )
Az Angyalvár eredetileg Hadrianus császár mauzóleuma volt, később a középkor folyamán alakították át erőddé. Az „Angyalvár” nevet egy középkori monda után kapta: a történet szerint 590-ben a pestisjárvány idején a pápa könyörgő körmenetet tartott, ekkor jelent meg a vár csúcsán Szent Mihály arkangyal, aki a járvány megszűntének jeléül hüvelyébe dugta kardját. 1280-tól egy fedett járat köti össze az Angyalvárat a Vatikánnal, amely így a pápák menedékhelyéül szolgált többször is a történelem során. A várat használták nyári lakként, börtönként, jelenleg múzeum. Az Angyalvárhoz vezető híd, a Bernini szobraival díszített Ponte Sant’Angelo, Róma legszebb hídja. Az itt készített kis videómat a linkre kattitva nézhetitek meg!Legfelsőbb bíróság a római Tiberis-folyó partján,az igazságügyi palota.Bekukantottam egy fodrászatba és a tészta piacra is.


Pantheon
Az egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori épület, görög eredetű, római elnevezése szerint az összes isten temploma. Az épület kupolája a mennyboltot jelképezi, ahol a rómaiak hite szerint az istenek lakoznak. A templomot egyedül egy, a kupolába vágott kerek nyíláson, az oculuson keresztül érkező napfény világítja meg. Ma ismert formáját Hadrianus császár idején nyerte el, aki az alapjaitól építtette újjá 126 -ban. A Pantheont 609-ben IV. Bonifác pápa szentelte keresztény templommá.

A Pantheonban készített kis videómat a linkre kattintva nézhetitek meg!

A következő bejegyzésekben a Vatikánt, a Colosseumot és Forum Romanumot mutatom be nektek több fotó kíséretével!

                                                                      

Colosseum / Róma   Forum Romanum    Vatikán / Róma

2 megjegyzés:

  1. Csodás utazásban volt részetek, és nagyon inspirálóak a képek! Még sosem jártam Rómában, pedig Olaszország nagy kedvencem. Talán majd most ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tiszta szívből kívánom hogy egyszer te is Róma macskaköves utcáin sétálgass!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...