2014. április 24., csütörtök

Felébred az évszázados álmából, az Edelényi kastélysziget.

A kastély fénykora (1730–1820)

Az építtető Jean-François L’Huillier unokája, Ludmilla és az ő második férje, Esterházy István gróf idején végezték a legjelentősebb, máig fennmaradt átalakításokat a kastélyon és környezetében.
A házaspár a Felső-Magyarországon foglalkoztatott vándorfestőt, az iglói Lieb Ferencet bízta meg hat szoba kifestésével. A legnagyobb összefüggő magyarországi rokokó falképek 1770-ben készültek el.
Ludmilla halála után fiára, Dessewffy Ferencre szállt a birtok, akinek a nevéhez már nem fűződött egyetlen jelentősebb átalakítás sem a kastélyegyüttesen. Miután 1820. február 14-én örökösök nélkül hunyt el, bekövetkezett mindaz, amit az ősei a 18. században mindvégig megpróbáltak megelőzni: a birtok és a kastély visszaszármazott a királyi kamarára, tehát az államra.

A kastélysziget újjászületése (2009–2014)

Az Edelényi kastélysziget sokáig üresen álló épületeiben az 1990-es években már mindenütt csak a pusztulást lehetett látni. Megmentését sokáig külföldi tőke bevonásával képzelték el a helyi vezetők. A kaszinótól a wellness-szállóig megannyi ötlet merült fel, ám egyik sem járt sikerrel.

A kastély kezelését 2001-ben vette át a Forster Központ jogelődje, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Az üzemeltetésre szánt évi néhány millió forintból azonban kilátástalan tűnt az épületegyüttes értékeinek megmentése. Ezért az intézmény „Országbemutató Programja” keretében kiemelt turisztikai pályázatok kidolgozásába kezdett.

A sikeres pályázatoknak köszönhetően az Edelényi kastélysziget rekonstrukciója két ütemben valósul meg. A 2,4 milliárd forintos első fejlesztési ütem eredményeképpen újult meg a kastély külseje, valamint belső tereinek kétharmada, illetve a szigetnek a kastélyhoz tartozó része, az 5,1 hektáros park. Emellett a Bódva folyó partján egy fogadóépületet és egy 70 személygépkocsi, valamint 8 busz fogadására alkalmas parkolóhelyet építettek, ahonnan a szigetet egy új gyaloghídon lehet megközelíteni. A 2010-es árvíz nagyban hátráltatta az építkezést, ezért a 2009. évi kezdés után a munkálatok csak 2013-ban fejeződtek be.
Forrás :Edelényi Kastélysziget oldala, itt több mindent olvashattok a kastély történetéről és nyitva-tartásairól
Húsvét hétfő délután , gondoltunk egyet és elmentünk Edelénybe, megnézni hogyan is fest a felújított kastély
Tíz évvel ezelőtt jártunk ott utoljára, akkor borzalmasan le volt pusztulva a kastély és az őt körülvevő  parkja.
Mára ez hálaistennek már a múlt és gyönyörűen ékeskedik Edelény szívében, ha tehetitek menjetek el és nézzétek meg, A tárlatvezetés másfél óra amin az összes információt megkapjuk a kastély történetéről és arról hogyan is tervezte meg anno a szobák falait díszítő freskókat  Ludmilla és az ő második férje, Esterházy István gróf .
Addig is hogy kedvet kapjatok nézzétek meg a fotókat amit a kastélyról kívül belül készítettem.
Azt hiszem a képek magáért beszélnek és ha jól átnézitek őket, akkor láthatjátok hogy a kastély kéményére már költözött egy lakó pár!
Edelényi Kastélysziget :



























































A freskókon Ludmilla és az ő második férje, Esterházy István gróf képmásai köszönnek vissza, szinte minden szobában.















































2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...