2015. augusztus 11., kedd

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum , Budapest


Mostanában néha - néha gondolunk egyet és egy pár napot Budapesten töltünk a férjemmel.
Ilyenkor mindig szánunk egy kis időt különféle múzeumok meglátogatására is.
Így találtunk rá a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumra.
A kiállításuk nagyon látványos és sok - sok régi érdekességeket mutat be.
Mi nagyon élveztük , és sok sok képet is készítettem amiből egy jó párat megosztok veletek is, ha van időtök nézzétek meg a képekhez illő régi magyar filmeket is.
Jó szórakozást kívánok ! ,, Vendéget látni, vendégnek lenni – Vendéglátás-történeti állandó kiállítás  
A kiállítás a 19. század végi és 20. század eleji otthoni és hivatásszerű hazai vendéglátás tereit mutatja be egy városi skanzen jellegét öltve, elsősorban enteriőrökön keresztül. A látogatók megismerhetik, hol és hogyan töltötte szabad idejét a hajdani polgár, hova utazott, hol szállt meg, mit rendelt asztalához. Megelevenedik egy korabeli szálloda, egy kávéház és egy étterem, továbbá egy cukrászda cukrászműhellyel és egy középpolgári család otthona. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a korabeli mulatók és fürdőhelyek világába is. De azt is megtudhatják, mi volt a szállodai boyok feladata, vagy kipróbálhatják, milyen sommelier válna belőlük. Sőt megtanulhatják és otthon is kipróbálhatják a leghíresebb magyar ételek és édességek eredeti receptjeit, melyek méltán tették konyhánkat világhírűvé "

A jó kalmár a világ jótevője – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből
Felújított kereskedelemtörténeti állandó kiállításunk a magyar kereskedelem fejlődésének és történetének két évszázadát mutatja be. A látogatók megismerkedhetnek a mérésügy, a vásárok és a vásározás történetével. Emellett betekintést nyújtunk a kereskedelmi szakoktatás mindennapjaiba, valamint korabeli üzletek és kirakatok hangulatát is megidézzük. A kiállítás második felében további szakboltok; Stühmer csokoládébolt, papír-írószer üzlet és vasbolt várja a látogatókat. Az érdeklődők megismerkedhetnek az áruházak színes világával – a Párisi Nagy Áruháztól a Corvin Áruházig. Megjelenítünk a magyar kereskedelem életében olyan fontos szerepet betöltő intézményeket és eseményeket is, mint a Hangya Szövetkezet, vagy az államosítás. A tárlat a szocialista kereskedelem bemutatásával zárul, KÖZÉRT üzlettel, Állami Áruházzal és korabeli kirakatokkal."

Szöveg forrása : Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 


Fűszer és csemege - 1939 - teljes film

Állami Áruház első jelenet - Astoria (1952)

 Ez volt a fagylaltgép :))


Budai cukrászda - 1935 - teljes film

Rendező - Gaál Béla
Szereplők - Kabos Gyula, Perczel Zita, Gózon Gyula, Perényi László
Három csengő - 1941 - teljes film
Rendezők - Podmaniczky Félix, Apáthi Imre
Szereplők - Jávor Pál, Tolnay Klári, Mály Gerő, Turay Ida
Bakaruhában teljes film (1957) Rendezte: Fehér Imre Szereplők: Darvas Iván - Sándor Bara Margit - Vilma Pécsi Sándor - Bodrogi Lázár Mária - Bodroginé Korompai Vali - Piri Balázs Samu - Őrnagy Csikós Rózsi - Szubrett


4 megjegyzés:

 1. Jövő héten Pestre utazok párommal és pont akartam keresni valami jó kis múzeumot vagy hasonlót, ez pedig nagyon tetszik, lehet ellátogatunk. Köszi az ajánlást. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Őrölük hogy tetszett. Jó szórakozást kívánok nektek, mi 2,5 órán át csak nézelődtünk és nosztalgiáztunk a párommal. Majd írd meg hogy nektek milyen élmény volt élőben mind ezt átélni.

   Törlés
 2. Tavaly mi is voltunk itt, nagyon tetszett. Volt egy bádog reklámtáblás rész is, hátul. Én is javaslom megnézni :) Móni

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...