2016. január 30., szombat

Miskolci kocsonya,ahogyan én készítem

2016-os kocsonyánkat tortaalakban álmodtam meg. Került bele még sárgarépa, kukorica,zöld borsó és keményre főtt tojás is. A megdermedt kocsonyát salátaágyon és tartármártással kínáltam.

Sok fajta ízesítőkkel szoktam főzni a kocsonyákat és sokszor bele bele kerül még füstölt csülök,vagy füstölt marhanyelv is,a főzésük során. Ezeket receptjeimet itt nézhetitek meg.
Most egy teljesen hagyományos hozzávalókból készítettem el a kocsonyánkat.
Semmi különleges nincs a receptben és a főzésben sem,csak követni kell a receptet és biztosan sikerülni fog mindenkinek.
Hozzávalók:
2,5-3 kg-os egész csülök
8 db perzselt disznóláb ( köröm)
25 dkg perzselt bőr
3 nagy fej fokhagyma, aminek csak a felső héját szedjük le,majd ketté vágjuk
3 db kisebb vöröshagyma megtisztítva
1 szál sárgarépa és 1 szál fehérrépa megtisztítva
4 csomag szemes bors
3 csomag Böllér kocsonya fűszerkeverék
1 csomag zselatinpor

Továbbá a főzéséhez : egy 15 liter nagy fazék.

Elkészítése:
A lábakat, a bőrt és a csülköt alaposan átmossuk, majd beletesszük a fazékba.
Hozzátesszük a répákat, és a hagymákat, majd felöntjük bőven vízzel
( A víz lepje el bőven a húsokat )
Forraljuk fel és a keletkezett habot szedjük le a tetejéről.
Ezután adjuk hozzá a szemes borsot és a legkisebbik lángon lefedve főzzük 8-10 órán át.
Közben - közben kavargassuk át.
Ha letelt az idő szűrjük le a levét tegyük át egy másik fazékba.
( Nekem most kb 6 liter levem lett)
A húsok szétfőttek. Szedjük ki és vágjuk minél kisebb darabokra, majd osszuk el 4-5 darab mélyebb tálba vagy formába.
 ( A formákba mindig tegyünk folpackot hogy könnyebben kitudjuk emelni belőle.
A tál aljába kb. kétujjnyi vastagságú legyen a húsunk.)
Ha ezzel a maszatos munkával is készen vagyunk,tegyük fel a leszűrt kocsonyalevét a gázra .
Egy másik edénybe kevés vízzel keverjük össze a zselatint és a kocsonya fűszert csomómentesre és adjuk hozzá a kocsonyaléhez. Forraljuk fel újra és merjük rá az előkészített edényekben lévő húsunkra. Hideg helyre tesszük,de szobahőmérsékleten is keményre fog dermedni.
A zselatin kihagyható mert anélkül is meg kell dermednie, de én mindig beleteszem mert kiborítva szeretem tálalni.

Ha zöldséget is szeretnétek bele tenni akkor azokat egy külön fazékba főzzétek készre és adjátok a tálbakban lévő húsokhoz,majd erre mérjétek rá a forró kocsonyalevet.

Jó étvágyat kívánok hozzá!
„Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka"

A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonya", vagy „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka". A szólás elterjedésében nemcsak a szájhagyomány, hanem két emléktárgy is szerepet játszott. Az egyik egy miskolci kiadású képeslap. A másik fontos tényező pedig egy miskolci emléktányér volt. A két világháború között több száz, talán több ezer tárgy, és képeslap vitte hírül a kocsonya történetét. De hogy az eset megtörtént-e, vagy pislogott-e a kocsonyában a béka, mind a mai napig nem derült ki. Az viszont igen, hogy a miskolciaknak régtől fogva kedvelt eledele volt, s mint ilyet, a „sokadalmakon", vásárokon kívül a korcsmákban, vendéglőkben is feltálalták. A kocsonya a XVIII. században a miskolci piacon és vásáron a házi készítésű étkek közé tartozott. Az a későbbi történet, amely megteremtette a legenda alapját, egy évszázaddal későbbre, a XIX. századra datálódik. Lényege pedig az, hogy egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is maradt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az étket - mint borkorcsolyát - a vendégnek, aki döbbenten, de mégis kellő humorral vette tudomásul, hogy a sertésköröm mellől egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A történet híre így terjedt el képeslapok és ajándéktárgyak formájában.
A kocsonya legendája több mint fél évtizeddel ezelőtt újraéledt. Kocsonyabál, kocsonya-fesztivál, kocsonyafőző-verseny és kocsonyaüzlet is vonzza már a helyben lakókat, s azokat, akik az ország más tájairól érkeznek a rendezvénysorozatra.

   Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...