2016. április 19., kedd

Betléri kastélyHétvégén  nagyon szép idő volt és Szlovákiába mentünk kirándulni.
Betléri kastélyt is megnéztük, aminek nem csak a parkja gyönyörű,de a kastély belső szobáiban is sok- sok szép és érdekes berendezési tárgyakat és különleges gyűjteményeket nézhettünk meg.
A konyhában megnézhettük a korabeli mikrohullámú sütő elődjét,amit még tüzelőanyaggal fűtöttek be.Ezen kívül megcsodálhattuk a tálalásnál használt szebbnél szebb porcelánokat és Andrássy vadászgyűjteményeit is. Mint mindig most is hoztam nektek egy pár fotót amit én készítettem a kastélyról ,kedvcsinálóként. Ha rászánjátok magatokat a kastély meglátogatására,mindenképpen vigyetek magatokkal egy vastagabb pulcsit mert nagyon hideg van bent a kastélyban és az idegenvezetési idő kb 1 óra.

 A kastély előtere.

 Földszinti szobák.Kedvencem a konyha,az előkészítő és a tálaló helységek voltak.
Íme:


Korabeli ételmelegítő,a mai mikrohullámú készülék elődje,látható a képen.
 Alulról fűtötték,és tálalásig ebben tárolták a felszolgálásra kerülendő ételeket. 
Mosogató


Elektromos vízforraló elődje.


Sárgaréz kuglófsütőEbédlő
Társalgók

Hálószoba fürdőszobával.
 Könyvtár.Erzsébet királynőre emlékére rendeztek be egy szobát.Vadászgyűjtemények.
Kelet-Szlovákiában, Rozsnyótól (Rožňava) északnyugatra a Sajó folyó völgyében áll négy saroktornyával a "mesés" kétemeletes betléri kastély (kaštieľ Betliar) -egy romantikus építményekkel, műbarlanggal és vízeséssel ellátott csodálatos angolpark közepén elhelyezkedő reprezentatív vadászkastély. Ugyanúgy érdekes annak belseje is a képtárral, zene- és vadász-szalonnal, könyvtárral, korabeli bútorokkal és egzotikus gyűjteményekkel. Rekonstrukciójáért EUROPA NOSTRA díjjal jutalmazták.
A reprezentatív építményt, melynek történelme szoros kapcsolatban áll az Andrássy nemzedékkel, a 15. századból származó Bebek család váracskája helyén, a sűrűn beerdősített Volovské vrchy hegyoldal alatt, a betléri patak völgyében építették. A váracska falainak egy részét felhasználták a gótikus kúria kétszintes reneszánsz-barokk épületté történő átalakításánál a 17. és a 18. században. A kastély 19. századvégi külseje kisebb módosításokkal mind a mai napig megmaradt.
A kastély egyik legfigyelemreméltóbb része a központi könyvtár. A kastély könyvtárát 1790-ben Andrássy Leopold alapította és ebből az időből származik annak beltere is. Több, mint 14-ezer kötetet, főleg a 15.-19.  századokból származó hittudományi, történelmi, földrajzi és filozófiai művet őriz, amelyek 15-féle különböző nyelven íródtak.
1945 -ig a kastély az Andrássy család betléri ága szükségleteit elégítette ki. A második világháború után államosították, ám eredeti berendezése megmaradt. A kastélyból múzeum lett, ahol
A nemesség lakáskultúrája a 19. és 19. században c. kiállításban gyönyörködhet a látogató.  
A kastélyt gyönyörű angolpark veszi körül, amely a maga 57 ha kiterjedésével Szlovákia legnagyobb gondozott parkjai közé tartozik és jegyezve van a világ történelmi kertjeinek jegyzékében.
Szöveg Forrás: Dajama


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...