2016. október 17., hétfő

Andrássy-kastély Tiszadob

Egy júliusi kirándulásunk során elterveztük hogy megnézzük hogyan újították fel a Tiszadobi kastélyt. Varázslatosan gyönyörű lett kívül belül ,aminek a szépségét fokozza még a csodálatosan kialakított környezete. Szokásomhoz híven készítettem egy pár fotót nektek, kedvcsinálóként,hátha valaki kedvet kap, a kastély látogatására. Ha van kedvetek tervezetek egy kirándulós hétvégét és nézzétek meg ti is,hisz élőben sokkal csodásabb az élmény,és biztosan nagyon szép látványt nyújt ilyenkor ősszel is.
A romantikus stílusú kastély Meinig Arthur építész tervei alapján 1880-1885 között épült, Magyarország miniszterelnöke és az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere, gróf Andrássy Gyula megbízásából. A terveket határozottan felügyelő grófot a Loire-menti kastélyok ihlették, amelyeket az 1848-as forradalom és szabadságharc utáni száműzetése során látogatott meg.
A gróf 1890-ben bekövetkezett halálakor a kastély már készen állt, csak a belső berendezés és a park kialakítása maradt fiára, a kastély örökösére: ifjabb Andrássy Gyula grófra.
A kastély
Az aszimmetrikus tömegképzésű, historizáló épület a Tisza holtágára kifutó, nagy kiterjedésű parkban áll. Az U alaprajzú épület négy sarkán egy-egy torony emelkedik, a délnyugati és az északkeleti sarkon kerek, az északnyugati és a délkeleti sarkon szögletes. Az északi homlokzat közepét toronyszerű rizalit, a főbejáratot lépcsőtorony hangsúlyozza.
Egyik előképe az 1884-ben elkészült Ferdinand de Rothschild angliai kastélya, Waddesdon Manor lehetett, a másik Maintenon kastélya, a tornyok formája és homlokzati tagolásuk alapján. Ez a Magyarországon addig csak kevés példán megjelenő stílus a tiszadobi kastély nyomán vált népszerűvé. (Például e stílusban alakították át a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, a rumi Kornis-kastélyt és a stomfai Károlyi-kastélyt.) A tiszadobi Andrássy-kastély Meinig Arthur egyik főműve, és a magyarországi historizáló kastélyépítészet egyik legkarakteresebb alkotása. A kastély különlegessége, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, az év 12 hónapjának megfelelően 12 tornya, 52 hetének megfelelően 52 szobája és 365 napjának megfelelően 365 ablakszeme van. Az épület művészeti értékét jelentősen növeli, hogy 1910-ben ide helyezték át a Rippl-Rónai tervezte Andrássy-ebédlőt, amely Róth Miksa csodálatos üvegablakával a kastély egyik fő látványossága.
A park, a természeti környezet
A kastély szépségét fokozza csodálatos környezete, a folyók és holtágak menti ártéri és galéria erdők sokszínűsége. Parkját északról 500 hektáros, ősfás gazdasági erdő határolja. A kastély parkja nyolc hektár alapterületű. Egyedülálló nevezetessége a tiszafákkal határolt, középkori liliom rajzolatú bukszus labirintus, benne a Fadrusz János tervei alapján készült Lányszöktetés című szoborral. Valaha a kastély teljes szélességében, így a sövénykert szélességében, nyiladék vezetett az erdőn át a Tiszáig. A vadaskert 1945 után erdészeti kézbe került, a nyiladékot beültették, a kastély körül számos új épület foglalta el az egykori romantikus park helyét.
Az Andrássy grófok után
1945-ben véget ért az Andrássyak tiszadobi története. A II. világháború végén román katonai kórházat telepítettek a kastélyba, amely a háború után állami tulajdonba került. 1948-ban 300 osztrák gyerek nyaralt itt, majd egy éven át görög menekültek gyermekei laktak benne. 1950-től a közelmúltig gyermekvárosként működött. A gyermekváros 2007-ben a településen belül modern, új épületbe költözött.
A kastély rekonstrukciója
A kastély helyreállítása hosszú éveken át, az Észak-Alföldi Operatív Program keretében zajlott, s Magyarország egyik legnagyobb volumenű kastély rekonstrukciója volt. A régi fényét visszanyert épület a Forster Központ üzemeltetésében 2015 decemberében megnyitja kapuit a látogatók előtt.
Szöveg forrása: http://www.forsterkozpont.hu/

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...