2016. október 30., vasárnap

Budavári Labirintus
Sok ezer kilométert megteszünk idegen tájakra utazunk, hogy új dolgokat ismerjünk meg ahelyett, hogy egy kicsit körülnéznénk azon a helyen ahol élünk, és felfedeznénk azokat a csodákat.amit Magyarország nyújt nekünk. Nem olyan régen Budapesten jártunk és  nagyon izgalmas kirándulásban volt részünk a Budavári Labirintusban. Elég bátornak tartottuk magunkat ezért az olajlámpás túrát választottuk. Még jó hogy egy fél órával hamarabb mentünk be ,mert így tudtam készíteni nektek egy pár fotót az opera panoptikum kiállításáról. Az igazat bevallva a labirintus tényleg nagyon különleges de amikor megérkeztek a fáklyák és lekapcsolták a világításokat már teljesen más szemszögből láttam a labirintust. Az érdekes és különleges barlangból hirtelen egy misztikus útvesztő lett.
A férjem nagyon élvezte de én nem voltam olyan bátor és nem akartam részt venni Drakula gróf  álarcosbálján,ezért gyorsan ki is jöttem. Ha arra jártok feltétlenül nézzétek meg mert ha ki van világítva nagyon érdekes barlang rendszer tárul elétek,különféle kiállításokkal,és ha elég bátrak vagytok akkor vegyetek részt az esti hatórás túrában ahol egy izgalmas szellemvadászat kerít a hatalmába titeket. Hoztam nektek fotókat és egy videót a fekete gróf álarcosbálja kiállításáról és egy fotót a sötét misztikus barlangról.


Először 2000-ben tett szert világhírre, amikor a világ 50 legérdekesebb helye közé sorolták – az Olajlámpás Labirintusnak köszönhetően. Jelenleg is Budapest 10 legkedveltebb és legkeresettebb kulturális célpontjai közé tartozik, egy turisztikai szakportál egyenesen a világ 
7 földalatti csodája között tartja számon.A nagyságát tekintve világviszonylatban egyedülálló várhegyi mésztufabarlang a földtörténet hajnalán hévizes feltörések, kimosódások révén jött létre. 
A barlangfülkék egyszerre nyújtottak menedéket és vadászterületet a félmillió évvel ezelőtt itt megjelent ősember számára.A gömbfülkéket később hadi és gazdasági megfontolásokból összekötötték egymással és a Vár házainak pincéivel, így a Várhegy gyomrában valóságos labirintus jött létre. A sziklapincék közötti utak teljes kiépítésére az 1930-as években került sor, majd a háborús program részeként egy tízezer férőhelyes óvóhelyet alakítottak itt ki. A vasbeton szerkezetekkel elcsúfított Várbarlang a hidegháborús időszakban titkos katonai objektum volt.
Az 1996-os nagyszabású   rekonstrukciós munkálatok nyomán a több mint 4000 négyzetméteres terület a lehetőségekhez képest nemcsak visszanyerte eredeti, háború előtti arculatát, hanem izgalmas kiállítások kaptak itt helyet. Ilyen állandó kiállítás az opera panoptikum. Fekete gróf álarcosbálja.
A Fekete gróf története a XVIII. századba nyúlik vissza, amikor egy elszegényedett, élvhajhász gróf rablókkal kötött szövetséget, akik a palotája alatt, a Labirintusban tanyáztak. Megegyezésük szerint a rablók busás pénzt fizettek a rejtekért cserébe, s a gróf fényűző életet élhetett. A bűnös módon szerzett pompa azonban egy ártatlan lány életébe került. A lány halálát követően a gróf megváltozott, s a nagyvilági életnek vége szakadt a palotában. A legendák szerint a lány szelleme kísértette halálra a grófot, aki 250 éve kísért a Labirintusban és földalatti álarcos báljait rendezi.

Szöveg forrása:http://labirintus.eu/kiallitasok/


Budapest esti fényben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...