2017. május 25., csütörtök

2017. Küldd El A Recepted / 6. Június

Megjelent a a Küldd el a recepted júniusi száma,amelyben lakodalmas süteményeket ajánlok a kedves olvasóknak.  Az újság már kapható az újságárusoknál. 

Egy esküvő bejelentése mindig nagy örömöt okozott a családban.
Míg a fiatal pár arra törekedett hogy felejthetetlenné tegye saját maga számára,ezt a napot,addig az örömanyák és a család nő tagjai buzgón elkezdték tervezni az ünnepi asztal fogásait.
Régi időkben az egész menüsort az ifjú pár szülei állították össze és a családtagokkal együtt sütöttek főztek. Emlékszem még gyerekkoromból nálunk is voltak ilyen nagy lagzik . Általában a lányos ház udvarán húztak fel nagy sátrakat ,egyet ahol frissen készültek a főételek és egyet ahol magát a lagzit  tartották. Egy esküvő fő szereplője mind máig az esküvői torta és kísérői a finomabbnál finomabb sütemények. A süteményekre mindig nagy hangsúlyt helyeztek mert a lagzi végén minden vendég részére csomagoltak is belőlük. Így másnap a vendégek otthon még egy kicsit élvezhették az esküvői ízeket és hagyomány szerint meg is kínálták a szomszédjaikat a süteményekkel. Ilyenkor cseréltek gazdát a sütemény receptek. Így kerültek hozzánk is a mimóza, a tapolcai palacsintával töltött rétes és a hájas sütemény receptjei. A hájas és a mimóza süteményeket már szerdán elkezdték sütni az asszonyok,mivel ezek álltak el a legtovább. Ezután sorra sütötték a tortákat, kuglófokat ,majd pénteken több asszony egész nap csak palacsintát sütött,majd este neki láttak betölteni a palacsinta rétest. A látványos palacsinta rétest mindig a fő étkezések után szolgálták fel,míg a többi süteményt az esküvői torta felvágása után szervírozták,majd távozáskor mindenki kapott egy egy kevés madárláttát otthonra is belőlük. 

Mimóza szelet
Hájas batyu
Tapolcai palacsintával töltött rétes
A rétes fotója elnyerte a júniusi hónap fotója díját is !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...