2017. június 26., hétfő

A Balaton legszebb panorámája: Szigligeti vár és Királyné szoknyája-óvár

A tapolcai medence délnyugati részén, régen a Balaton szigetét képező 230 m magas vulkanikus hegy tetején állnak az észak-déli irányú, szabálytalan alaprajzú szigligeti vár maradványai.Balatonon nyaraltunk és úgy döntöttünk hogy Keszthelyről hajóval megyünk át ami másfél órás út volt. Nagyon jó időnk volt és gyönyörű panoráma tárult elénk a Balaton vízéről. A kikötőben beültünk az étterembe egy kávéra és nagy lendülettel elindultunk a vár felé. Az út kb. egy-másfél  óra séta a meredek hegy tetejére. A várhegyre történelmi időket időző macskaköves út vezet. Útközben gyönyörködhettünk a szebbnél szebb nádfedeles házakban és a vár aljában található kézműves fagylaltozóban meg is állhatunk egy  finom fagyira. Néhány száz méteres gyalogos hegymenet után megérkeztünk a vár szívébe ahonnan felejthetetlen látvány tárult elénk. A panorámában gyönyörködtünk és kissé elfáradva csak annyit mondtunk egymásnak : ,, érdemes volt felmászni" . A szigligeti várat soha nem tudták elfoglalni a Törökök, sajnos az erőd történetének egy villámcsapás vetett véget: felrobbant az egyik toronyban tárolt puskapor, a tűzben pedig leégtek a vár épületei. Ami megmaradt belőle, azt a Habsburgok romboltatták le. A várban elhelyezett „kronoszkópban” egy számítógéppel rekonstruált vészhelyzetet is végig lehet nézni fekete-fehérben.
Szokásomhoz híven most is készítettem egy pár fotót a Szigligeti kirándulásunkról,amiből egy párat meg is osztok veletek. 

Kírályné szoknyája - óvár
A szabályos kúp alakú Óvár, vagy népiesen a Királyné szoknyája nevű domb tetején áll az óvár, a szigligeti vár elővára lehetett. 
Az építmény korát a rövid ideig tartó ásatás alkalmával előkerült néhány jellegtelen edénytöredék alapján nem lehetett meghatározni. A faragott kövekből mégis szinte biztos, hogy egy római őrtorony alapjai láthatók.
Más feltevések szerint az Óvárat az Atyusz –nemzetség emeltette a 12-13. században. Az is lehet, hogy igaza van annak a helyi hagyománynak, mely szerint a vár sohasem épült fel. Amint nappal felfalaztak az éjjel mindig ledőlt. A vár Somogyban lakó gazdája aztán a sikertelen kísérletek után le is mondott a vár felépítéséről. Így szól hagyomány, amelyről egyszer az is kiderülhet, hogy nem a nép ajkán született egészen, hanem csak a valós magot színezték ki később. A leletek csaknem teljes hiánya, a „lepusztult” falak viszonylagosan azonos szintje felveti ennek lehetőségét is.
Egy újabb verzió szerint elképzelhető, hogy ez volt az a „kastélka” a Balaton közelében, amelyet egy 1647-ben írt levél szerint Lengyel Gáspár, a szigligeti vár ura és kapitánya saját költségén akart felépíttetni. A vár sohasem épült fel. Ma a romfalak között egy fából emelt kilátó található,ahonnan szintén csodás a Balatonra a kilátás. A Szigligeti kikötőtől kb. 30-40 percnyi sétaútvonalon jutunk el az óvárhoz,ahol egy kissé meredek  falépcsőn tudunk felmenni a romhoz.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...