2017. július 28., péntek

Lendvai vár / SzlovéniaA magyar határtól nem messze, de már Szlovénia területén, Lendván, a belváros fölött magasodik az alsólendvai vár hófehér falú, L alakú épülete. A település fölé magasodó várhoz gyalogszerrel mentünk fel, ami 5-10 perces sétát jelent a központból.Soha nem voltam még Szlovéniában és meg kell hogy említsem nagyon jól éreztem magam. Az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek. A város makulátlanul tiszta és rendezett. Hoztam nektek egy pár fotót, ha van kedvetek lapozzátok át és ha egyszer ti is arra jártok sétáljatok fel a várba és csodáljátok meg a várból a környező szőlőhegyekre és a városra nyíló kilátást. A vár története

A lendvai hegytetőn már a XII. században is erődítmény állt, ám ez a tatárjárás idején elpusztult, az utána épült kővár a német származású Hahót nemzetség birtoka lett, akik később felvették a Bánffy nevet, és egészen kihalásukig, a XVII. századig a környék legbefolyásosabb dinasztiájává váltak.

A török háborúk idején Lendva várának fontos végvári szerep jutott, a környéken a legjelentősebb csatára 1603-ban került sor, de a várat a töröknek nem sikerült elfoglalnia.
1644-ben kihalt a tulajdonos Bánffy-család, majd egy rövid Nádasdy időszak után az Esterházy családé lett a birtok. Az Esterházyak az adományként kapott várakat I. Lipót király iránti hálából “L” alakba kívánták átépíteni, ami a XVIII. század elején a lendvai vár esetében – a bástyarendszer felújításával együtt – be is következett. Így alakult ki a ma is látható barokk stílusú várkastély.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...