2017. július 3., hétfő

Megyer-hegyi Tengerszem

Hazánk legszebb természeti csodája

A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot.A Tengerszem kialakulása

A 303 m magas Megyer-hegy vulkáni eredetű, kemény kőzete kiválóan alkalmas malomkőgyártásra, már a XV. században is működő kőbánya volt a területen. A malomkövek fejtését és kidolgozását évszázadokon át hasonló technikával, szerszámokkal és kézi erővel végezték. A XIX. század végén bekövetkezett termeléscsökkenés, majd a működés 1907. évi beszüntetése előtt a malomkőbánya átlagos termelése évi 300-450 malomkő között változott.

A bányában felgyülemlett víz eltávolítására a vízlevezető vágat mélyítését 1844-ben kezdték meg és évtizedeken át folytatták a középkori bánya szegletében. A felhagyott malomkőbánya fejtési gödrében alakult ki az a tó, melyet később Tengerszemnek neveztek. Az itt bányászott malomköveket gabonaőrlésre, érczúzásra, de még paprikamalomban is használták. A Megyer-hegyen bányászott „pataki malomkövek” külföldön is keresettek voltak.
Mi is ellátogattunk a Tengerszemhez, vagyis inkább megmásztuk a hegyet és fent egy csodálatos látvány várt ránk. Íme:
A hegy lábánál van egy magántájház múzeum. A tulajdonos nagyon kedves és segítőkész. Mielőtt elindultunk a Tengerszemhez beszélgettünk egy keveset . Megittunk egy kávét majd útnak indultunk. Készítettem a tájházban lévő kiállításról fotókat. Nagyon szép étkészleteket fedeztem fel. Igazán különleges gyűjtemény.
Nézzétek milyen gyönyörűek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...