2017. július 5., szerda

Rezi Vára

Romantikus várrom felejthetetlen kilátással.
A Keszthelyi-hegység északnyugati részén, a Zalaszántói-medence déli peremén, a Meleg-hegy előreugró, meredek lejtőkkel körülvett dolomit szirtfokán terül el Rezi vára. A könnyen megközelíthető romoktól páratlan kilátás nyílik a Balatontól Sümegig. 
Ha arra jártok ki ne hagyjátok!
Addig is hoztam nektek egy pár fotót amiket a várromról készítettem.


A vár története

A vár építtetői valószínűleg a Pécz nembeli Apor és Lukács lehettek az 1200-as évek végén, 1300-as évek elején. Írásbeli dokumentumok először 1333-ban említik a várat, mint már királyi birtokot. A XIV. sz. közepére a vár királyi adományként a Lackficsalád kezére került. 1397-ben egy királyellenes lázadásban való aktív részvételéért Zsigmond király kivégeztette a vár urát, Lackfi Istvánt, így a birtok ismét a királyi családra szállt. Több tulajdonosváltást követően, 1427-től a várbirtok évszázadokig a Pethő család birtokába került.

Mátyás király halála után a várat rövid ideig osztrák csapatok szállták meg, majd 1554-ben ostromolták először török hadak.  1561 körül még megerősítették a hegy tetején épült várat, azonban később a birtokos Pethő család már nem tudta tovább finanszírozni a vár fenntartását, az 1580-as években már a vár kényszerű lerombolásáról tanakodtak, egy 1592-ben kelt oklevél szerint pedig már a romba dőlt Rezi váráról olvashatunk. A vár romjai egyértelműen jelzik, hogy használhatatlanná tétele a kaputornyok felrobbantásával történt.
Pethő család férfiágának kihalása után a kincstárra szállnak át a tulajdonjogok, majd 1741-ben a Festetics család vásárolja meg a romvárat és a hozzá tartozó javadalmakat. Az évszázadokon át pusztuló romokat az államosítás (1945) után csak 2000-ben kezdték konzerválni, részben helyreállítani.

Innen a Keszthelyi szállásunkra menve ,megálltunk vacsorázni Hévízen.
Bár csak egy pár órát töltöttünk a városban ,de a varázsa máris megfogott minket.
Nagyon rendezett és csodálatos virágokkal beültetett a főutcája,ahol számtalan vendéglő közöl lehet választani az ideérkezőknek. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...