2017. július 8., szombat

Zalaszántó, Buddhista sztúpa és Kotsy vízimalom.A Balaton-felvidék bővelkedik mind természeti látnivalókban, mind épített örökségekben, mégis az egyik legkedveltebb látnivalójának számít a zalaszántói Sztúpa, mely nem mellesleg Európa egyik legnagyobbja, 30 m magas és 24 m átmérőjű. A 316 méter magas Világosvári-hegyen, az Emberi Jogok Parkjában található buddhista építmény a béke jelképe, színes imazászlók lengnek körülötte, mantra zene szól, és füstölő illata vegyül a levegőbe. A sztupa építését Bop Jon koreai buddhista szerzetes javaslatára 1990-ben Huszti Zoltán, Zalaszántó polgármestere engedélyezte. Az építkezéshez szükséges közel 40 millió forint európai országokból, illetve döntően Dél-Koreából érkező adományokból jött össze. 1992 márciusa és szeptembere között épült fel és 1993 június 17-én Tibet száműzött vallási vezetője, személyesen a 14. Dalai Láma, Tenzin Gyatso szentelte fel nagy ünnepség közepette a sztupát és a környező erdőt.
hófehér építményt kör alakú lépcsőzetes talapzat övezi, mely a rituális körüljárást szolgálja. A tiszteletadás jeleként úgy kell körbehaladni, hogy a sztupa tőlünk jobbra legyen.
A település egy másik látványossága a Kotsy vízimalom. A faluban ősi mesterség volt a gabona őrlés, már a török idők alatt is vízimalom állt a jelenlegi Kotsy malom helyén.
1876-ban pedig már négy vízimalmot és egy olajütő malmot írtak össze Zalaszántón. A most is látogatható malom  a XX. század közepén került a Kotsy család birtokába. 1946-ban teljesen új malom épületet készítettek, modern lisztőrlő malmot szerettek volna kialakítani, de a malomtechnikát már nem fejlesztették tovább, csupán egy darálógépet szereltek be. Az üzemek államosítása után a Kotsy malom csak az állatok részére darálhatott takarmánygabonát egészen 1974-ig. Az ipartörténeti emléket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 2000-ben vásárolta meg, majd felújítását követően, 2005 márciusában bemutatóhelyként nyitották meg. Az épületben interaktív bemutatóterem működik, ahol megismerhetők a darálás tárgyi eszközei, a malom tartozékai és felszerelései. S itt lehet találkozni  a 92 éves Kotsy Nándorral is, aki beavatja a látogatókat a malom működésének rejtelmeibe.
Felejthetetlen élmény ahogy a bácsi beavat a családja történetébe minket. A képeken kívül készítettem nektek egy kis videót is,és így egy kicsit ti is a részesei lehettek a bácsi beszámolójának.

Saját videó: Kotsy Vízimalom Zalaszántó - működés közben
A videó forrása : https://www.youtube.com/watch?v=5QoD81vYPbk6 megjegyzés:

 1. Baráthné Kun Katalin2017. július 8. 20:12

  Kedves Mónika! Köszönöm,hogy én is részese lehettem ennek a gyönyörű látványnak.Nélküled nem láthattam volna meg ezeket a szép helyeket,ahol jártatok.Nagyon ügyes videót és képeket készítettél!Gratulálok és minden jót kívánok Neked!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök hogy örömet tudtam okozni a fotóimmal és nagyon szépen köszönöm hogy mindig van egy-egy jó szavad a bejegyzéseimhez.

   Törlés
 2. Ide én is tervezek ellátogatni :) A képeken úgy látom, nincs tele turistákkal, ami külön tetszik. Mikor voltatok ott?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Június közepén voltunk a Balatonon ahol tíz helyszínt jártunk be. Szerencsénk volt mert a szezon előtt voltunk és sehol nem voltak annyira sokan. A Sztúpához felvezető út egy kicsit bonyodalmas, mi is nehezen találtunk fel,valószínű nem sokan szánják rá magukat hogy felmennek a hegy tetejére.Mindenképpen menjetek el mert nagyon különleges hely aminek a varázsát csak ott lehet érezni.

   Törlés
 3. Ezt a kirándulást nagyon "irigylem" tőled - már évek óta készülök, de még nem jutottam el ide.
  Nagyon jók a fotók! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök hogy tetszettek a fotók és remélem teljesül a vágyad és egyszer te is ott állhatsz a Sztúpa előtt.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...